Edin Forto žustro poručio: “Ovo više nije borba za opstankom na vlasti već borba manje grupe pojedinaca za opstankom na slobodi”

Predsjednik Naše stranke Edin Forto na današnjoj konferenciji za medije koju su organizovali SDP, NiP i NS komentirao je aktuelnu političku situaciju u državi i sankcije Sjedinjenih Američkih Država pojedincima iz BiH.

Forto se naročito osvrnuo na američke sankcije koje je administracija ove države nametnula bivšem prvom čovjeku Obavještajno-sigurnosne agencije Osmanu Mehmedagiću i nizu drugih pojedinaca.

“Ovi detalji kojih smo bili svjesni predstavljaju grčevitu borbu za opstankom u institucijama BiH koje su kidnapovane u prethodnom periodu.

Ovo najbolje pokazuje da ovo više nije borba za opstankom na vlasti već borba manje grupe pojedinaca za opstankom na slobodi”, rekao je Forto.

Poručio je kako se Bosna i Hercegovina suočava sa definicijom pojma oteta država.

“Oteta država je ona u kojoj institucije služe manjoj grupi ljudi, a ne građanima.

Svi detalji koji izlaze na vidjelo ukazuju na to.

Ako postoji administracija koja je prijateljski nastrojena prema BiH i za to da se država jača, prebacuju ovlasti na nivo BiH i da idemo u EU i NATO integracije to je američka.

Ne mogu pomisliti da bi naveli onakve stvari da nisu sto posto pouzdane”, mišljenja je Forto – prenosi Klix.ba.

Na kraju, predsjednik Naše stranke je naglasio kako je pred strankama Trojke borba da se institucije vrate građanima kojima i pripadaju.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je komentarisao posljednje izrečene američke sankcije te je govorio o formiranju vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

“Rekao sam da to nije primjereno da je to neka vrsta državnog udara, jer se ne privode oni koji su na takvoj poziciji, već ih treba smijeniti. To je praktično treći čovjek u zemlji, koji vodi brigu o sigurnosti”, naglasio je.

Prema Nikšićevim riječima, da postoji vladavina prava, tužilaštvo bi od Ambasade SAD-a tražilo dokaze ili ako ništa, pozvalo sankcionisane na informativni razgovor.

Drago mu je što su Sjedinjene Američke Države, kako je izjavio, prepoznale nelegalne aktivnosti po pitanju državne imovine, misleći na sankcionisanog Stankovića, a da Gačanina ne treba ni komentarisati.

Govoreći o formiranju Vlade FBiH, ukazao je da je jučer razgovarao, kako je naglasio, s jednim od partnera u USK koji u ovom kantonu formirao vlast sa SDA.

“Dobio sam uvjeravanje da ostaju na pozicijama na kojima smo potpisali sporazum iako je to kontra tog sporazuma”, istakao je.

Očekuje da će u zakonskom roku za formiranje Vlade FBiH biti jasno da li postoji većina za formiranje ove vlade ili će, kako je kazao, biti blokada formiranja vlasti.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.