Ekspert za međunarodne odnose žestoko kod Hadžifejzovića: “Sa poglavicama, takav je koncept pregovora stvoren! To je paradoksalno!”

Posljednje Vijesti

Ekspert za međunarodne odnose Zlatko Hadžidedić gostovao je u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića.

“Sklopila se jedna čudna koalicija! Odavno govorim da EU ne igra čistu igru! Nažalost, u našoj zemlji postoji oduševljenost Evropom i EU! Od Lisabonske konvencije imamo Evropu za vratom! Stvoren je koncept pregovora sa poglavicama! To je projekat EU! Čitava situacija je vrlo paradoksalna!

Danas EU želi da što prije zavši priču sa BiH! Imamo duel EU i SAD-a kada je u pitanju prostor Zapadnog Balakana! EU je imala koncept stvaranja Velike Srbije, Velike Hrvatske i Velike Albanije!

Kada je u pitanju podjela BiH; Čović nije upitan, Bakir nije upitan kao što nije bio upitzan ni Alija Izetbegović! Alija je zagovarao podjelu BiH i to su nastavili njegovi naljednici! Obećan im je jedan mali dio Bosne! Evropa je građena na krstaškom identitetu i to znači eliminaciju muslimanskih zemalja! Alija je zastupao stvaranje male islamističe države!

Za razliku od EU, Velika Britanija nema predrasude, već interese! Strana na koju će stati Velika Britanija je bosanskohercegovačka strana! Pokušat će zaustaviti eroziju institucija i ići na Dejton 2! Dejton 2 je jedna zgodna fraza, ali mi ćemo ovdje imati posla sa nečim drugim! Nama ne treba nikakav Dejton, već novi društveni ugovor!

Moramo pronaći mogućnost da živimo zajedno po obrascu kako se živi u ostatku svijeta! Sve zemlje u svijetu su višenacionalne, ali samo kod nas postoje problemi! Samo smo mi dobrovoljno pustili da se vjerske grupe zovu nacije! Nacionalizam i nacionalne države nastaju nužno iz potreba kapitalizma!

Kapitalizmu su neophodni nacija i nacionalizam! Možemo državu zvati multietničkom, ali ona mora imati jednu naciju! Prema mišljenju mnogih Bosna je posljednji dio Osmanskog carstva jer nikada nije formirala jednu naciju! Bit ćemo Bošnjaci kada se Bosna podijeli i kad ostane onaj mali dio!

Senad: Zašto se žuri sa pregovorima?

Neki su ucijenjeni, neki su plaćeni, nekima je nešto obećano! Uvijek se nađu neki Palmer ili Escobar koji su spremni da učestvuju o tome! Stvorena je koalicija koja je spremna da promijeni ustavnu strukturu bez da mi o tome raspravljamo! Žuri se kako pristali na sve! Neki će pristati na sve! Trojica će se lako dogovoriti i izaći u susret strancima, samo je problem kako će to nama prezentovati! Njih trojicu su odabrali za pregovore! Kakva nam je opozicija; imamo li mi opoziciju?! Riječ je o tome da se sve provede, ali da ne bude pobune!

Mnogo godina nismo primjećivali dosta toga, pa imaju dobre razloge da vjeruju da će im sve proći! Njihova namjera je da razvale državu, a ne sijelo”, kazao je između ostalog Hadžidedić.

Pogledajte snimak cijelog gostovanja.

Leave your vote