Ekspert za međunarodne odnose Zlatko Hadžidedić: “BiH treba tužiti Hrvatsku! Zagreb krši Daytonski sporazum!”

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman kritizirao je jučer odluku Centralne izborne komisije (CIK) o raspisivanju izbora u Bosni i Hercegovini (!?), iako je to zakonska i ustavna obaveza ove bh. institucije, čime se Zagreb ponovo umiješao u odnose u našoj zemlji.

Grlić Radman tvrdi „da to tijelo ne može tumačiti nepostojeće odredbe Izbornog zakona“ te je najavio nastavak angažiranja Zagreba „u zaustavljanju obespravljivanja Hrvata“.

“Hrvatska država će biti i dalje brana, štit svim scenarijima koji dolaze sa strane, a imaju za cilj dalje obespravljivanje i destabiliziranje Hrvata u BiH. Hrvatska neće stajati mirno, neće biti pasivna“, zaprijetio je hrvatski ministar.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sastao se sinoć sa predsjednikom HDZBiH Draganom Čovićem, koji je isti da zbog odluke CIK-a zaprijeti jednostranim preuređenjem BiH. Razgovarali su “o političkoj situaciji u BiH nakon što su raspisani izbori u BiH”, odnosno “o posljedicama održavanja izbora po postojećem Izbornom zakonu za položaj Hrvata u BiH”, saopćeno je iz Ureda predsjednika.

Predsjednik Milanović informirao je Čovića “i o svojoj inicijativi da Republika Hrvatska učini dodatne napore prema partnerima u EU i NATO-u kako bi se osiguralo pravo Hrvata u BiH da biraju svoje predstavnike u tijela vlasti”. Andrej Plenković, hrvatski premijer, se, također, sastao se sa Čovićem.

“Nakon raspisivanja Općih izbora u BiH, s Draganom Čovićem razgovarao sam o daljnjim naporima za ostvarivanje ravnopravnosti Hrvata u BiH, kao i važnosti jedinstva HNS-a BiH“, naveo je Plenković.

I Milanovića i Plenkovića Čović je poslao „u zaleđe“ nakon što je najavio u intervjuu za RTL da se „pravila moraju poštovati“, te da ćes e odazvati izborima. Pretpostavka je da je to reakcija na najavu mogućih sankcija međunarodne zajednice prema lideru HDZBiH.

“Hrvatska treba da se bavi svojim unutrašnjim poslovima”

Prof. dr. Zlatko Hadžidedić, politolog i ekspert za međunarodne odnose, komentirajući novu kampanju Hrvatske prema BiH, izjavio je da „Hrvatska treba da se bavi svojim unutrašnjim poslovima i da se ni na koji način ne miješa u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine“.

„Neka se Hrvatska slobodno bavi svojim izborima, u okviru svog suvereniteta, ali neka konačno prestane da se miješa u pitanje izbora u Bosni i Hercegovini, koje spada u domen suvereniteta Bosne i Hercegovine. Jer, osim što na ovaj način Hrvatska krši temeljni princip međunarodnih odnosa, a to je princip suvereniteta, na ovaj način Hrvatska direktno krši i Daytonski mirovni sporazum, u kojem se potpisom svog tadašnjeg predsjednika obavezala da će dosljedno i trajno poštovati suverenitet Bosne i Hercegovine“, naveo je Hadžidedić u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Dodao je da „za ovakvo kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma, Hrvatska bi trebalo da od strane Bosne i Hercegovine bude tužena međunarodnim pravosudnim institucijama, koje bi je vjerovatno na odgovarajući način sankcionirale“.

„Također, garanti Daytonskog sporazuma, a prije svega Sjedinjene Američke Države, trebalo bi da od strane Bosne i Hercegovine budu upozoreni na ovakvo kršenje spomenutog sporazuma, tako da u skladu sa svojom pozicijom garanta interveniraju i upozore Hrvatsku da će za kršenje međunarodnog mirovnog sporazuma snositi odgovarajuće sankcije sa njihove strane“, zaključio je Hadžidedić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.