Elmedin Konaković iznio jako teške optužbe prema Željku Komšiću

Ovo su najgori izbori koje ja pamtim, a bavim se dvadesetak godina politikom, mislim da su najkompromitovaniji do sada, a svi su bili kompromitovani, kazao je za BHRT Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda.

Ni ove nametnute izmjene visokog predstavnika koje su u tehničkom dijelu trebale doprinijeti regularnosti i svemu nisu uspjele, kazao je Konaković gostujući u emisiji BHT1 Uživo.

“Taj ljudski faktor koji je organizovan u ozbiljan kriminalni koncept je opet uradio to. Ako se sjećaju gledaoci više puta sam tokom kampenje govorio da će oni nakrasti svoje ali im to ovaj put neće biti dovoljno, ubijeđen sam da im neće biti dovoljno.

Opozicija je bar u Fedreraciji napravila opet, i pored svih krađa, na nekoliko mjesta imamo konkretne dokaze. Kada govorim o NIP-u imali smo na ponovnom brojanju na svakom mjestu više glasova. Nismo mogli otvoriti dosta kutija i prebrojati, ali kada govorim o nama opet smo ostvarili dobar rezultat. U Trojci smo otvorili dobar rezultat. Kompletna opozicija ima dovoljno ruku za formiranje vlasti i veoma brzo krećemo u to.”

Danas smo imali nekoliko sastanaka, kazao je Konaković.

“Utvrdili smo odnose unutar same Trojke koja je izašla iz tog sarajevskog koncepta, koji je bio dobar primjer kako stvari mogu funkcionisati, ali danas evo Narod i pravda konkretno u sedam kantona ima svoje zastupnike, odmah iza SDA i SDP-a, treća smo stranka u tom segmentu, zajedno smo sa SDP-om utvrdili koncept i prenosimo funkcionisanje Trojke iz sarajeva u ostale kantone.

Sa drugim strankama koje su prije svega podržale Denisa Bećirovića i njegovu kandidaturu imamo korekte odnose i pri kraju smo formiranja jednog okvirnog dokumenta koji znači formalno okupljanje svih tih stranaka u većine koji bi trebale birati delegate u Dom naroda i napraviti većinu u skoro svim kantonalnim skupštinama i tu je ostavljen prostor za Stranku za BiH i Demokratsku frontu, koja čini sve da toga ne dođe, čvrsto vezana za SDA, da se eventualno priključe ovom konceptu i ja mislim da bismo tokom dana trebali imati zajednički, finalni dokument koji eventualno i danas možda vidi svjetlo dana.”

Ja sada imam dokaze sa terena u kojima predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić radi taj prljavi posao za SDA, kazao je Konaković

“Okuplja predsjednike drugih političkih stranaka, vodi ih tom nekom famoznom tajkunu iz Živinica koji je zadužen formiranje Vlada na svim nivoima, posebno u TK.

Ljudi javljaju, čak postoje i slike, dakle DF je i dalje čvrsto priklonjen SDA i nada seda će SDA kreirati i biti dio vkasti i na taj način ponovo njih uvesti na mala vrata kako danas oni funkcionišu. Ja to ponavljam više puta, nikada ne bih rekao da neću i da ne bi koalirao sa DF-om, rekao sam da su im vrata otvorena, ali sam ubijeđen da oni to neće, jer imaju neki dug prema SDA i moraju ispunjavati njihove želje.”

Politički ambijent gdje je HDZ mobilisao sve svoje glasače, i DF doprinijeo tome zajedno sa SDA, napravili su od HDZ-a potpuno nezaobilazan politički faktor koji ima kontrolu svih političkih procesa, u skoro svim kantonima, gdje su se kandidovali.

“Ja nisam od onih koji pristaju na bilo kakve ucjene, ne pristajemo na prijetnje, neka uslovljavanja. Spremni smo na kompromise, iako su neki na štetu NiP-a ali u korist države.

Vrlo brzo ćemo to dokazati novim razgovorima o konkretnim programskim koaliranjima sa partnerima na političkoj scveni i ne uplićemo u te međusobne odnose. Da spustimo taj koncept na kantone u kojima HDZ nema većinu, evo u Sarajevu DF kaže nećemo sa NIP-om i SDA, zato što SDA u Sarajevu ne može praviti vlast pa su eto odlučili tu. Ima nekoliko kantona u kojima DF može danas potvrditi da je bliža SDP-u i NS-u nego SDA. Ali neće sa njima jer su zarobljeni u interesima prema SDA.”

VEZANI TEKST: Željko Komšić oštro uzvratio Elmedinu Konakoviću: “Meni je ta ponuda “nejasna” pa čak i neozbiljna”

Ova zemlja nema više vremena za politička prepucavanja, za depresiju, treba nam nova energija i pozitivna klima, istakao je on.

Nije bilo konkretnih i zvaničnih poziva iz HDZ-a za formiranje vlasti, ali očekujemo i mi da završimo mi okupljanje sa naše strane i da budemo spremni za tu vrstu razgovora sa HDZ-om i ostalim političkim akterima koji su spremni napraviti koaliciju na bazi programskih i principijelnih rješenja, potvrdio je Konaković.

“Očekujem da ćemo do kraja sedmice izdefinisati datume u kojima će početi ti formalni razgovori i pregovori.”

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.