Elmedin Konaković iznio jako teške optužbe: Saznao sam da je Komšić tražio da EU ne otvori pregovore sa BiH

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković je govorio večeras na tribini ove stranke koja je održana u Novom Gradu. Tom prilikom je govorio o brojim temama. Tribina Naroda i pravde je održana 25. januara 2024. u Novom Gradu u Sarajevu, prethodila je radna sjednica Skupštine Naroda i Pravde Novi Grad.

Predsjedavajući Općinskog odbora Naroda i pravde Novi Grad i predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad Mirza Selimbegović prisutnima se obratio kao domaćin tribine podsjetivši da ideja Naroda i pravde egzistira već šest godina te da je Narod i pravda u tih šest godina izrasla u stranku koja od lokalnog do državnog nivoa uspješno upravlja važnim političkim procesima i čiji kadrovi stoje na čelu najvažnijih institucija.

Predsjednik Naroda i Pravde i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković kazao je da je najbolji pokazatelj razlika u politikama odgovor SDA i DF-a da odbiju poziv da dođu na razgovor.

“Želim vas podsjetiti da smo mi, kada se otvorila prilika da BiH napravi jedan iskorak, bi spremni otići u Neum iako smo znali da je to politički rizik.

Tada smo pokazali istinski da nam je država BiH važnija od stranke ili bilo kojeg ličnog benefita. Provjerio sam i dobio potvrdu sa više strane da je sam Željko Komšić na sastanku sa nizozemskim premijerom Rutteom u Predsjedništvu BiH tražio da EU ne otvori pregovore sa BiH.

To je ta razlika između nas i njih, zamislite jednog lidera koji kaže nemojte s nama otvoriti pregovore”, kazao je Konaković poručivši da bi i SDA i DF sigurno bili spremni na različite ustupke i političku trgovinu da bi osigurali benefite za sebe ili pak osigurali da kadrovi ovih stranaka koji su danas u pritvoru izađu na slobodu”, poručio je Konaković – prenosi Klix.ba.

Osvrćući se na stanje u Kantonu Sarajevu, rekao je da je stub promjena u ovom kantonu Narod i pravda te da je već niz stvari koje su prije samo nekoliko godina bile nezamislive danas očekivane i normalne.

“Porodiljna naknada danas je u Sarajevu 1.200 KM, imenovani zvaničnici danas prijavljuju svoju imovinu, svaku promjenu koja nastane.

Normalno je da djeca imaju subvenciju za vrtiće, postalo je normalno da svi učenici u osnovnim školama imaju besplatne udžbenike, postalo je normalno da su riješene liste čekanja za dodjelu stanova šehidskim porodicama i porodicama poginulih boraca.

I sve to se dešava u vrijeme finansijskog udara koji je utjecao na smanjenje prihoda od oko 100 miliona KM. I sve ovo je normalno u Sarajevu i samo u Sarajevu jer ovdje NiP lideriše procese”, kazao je Konaković.

Kada je u pitanju federalni nivo Konaković je kazao da je stanje deset puta gore nego se i moglo zamisliti, a posebno velika šteta je, kako kaže, napravljena u Javnom preduzeću Autoceste FBiH i Elektroprivredi BiH.

VEZANI TEKST: Komšić ekspresno odbrusio Konakoviću: “Previše je svjedoka…”

Stanje nije najbolje ni u BH Telekomu i o tome će se, najavio je Konaković, govoriti naredne sedmice.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.