Elmedin Konaković žustro odgovorio: Dodiku će biti sve gore, vjerovatno mora pitati Putina za dolazak na sastanak u Mostar

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je za Klix.ba komentarisao izjavu predsjednika RS-a Milorada Dodika da razgovori na nivou Bosne i Hercegovine nisu mogući ukoliko ne budu smijenjeni on, Denis Bećirović i Zlatko Lagumdžija.

“Potpuno je pogubljen u odnosu na jednu snažnu realnu politiku koju je Trojka donijela na scenu jačanjem institucija.

Stavljanjem svjetla na političku pozornicu Bosne i Hercegovine njega izlaže tamo gdje on bi trebao biti, a ne može se kriti iza lažnih konflikta narativa koji su mu do sad odgovarali i našao se po mom mišljenju u bezizlaznoj situaciji”, kazao je Konaković.

Konaković je naveo da Dodik tone sve dublje u crnu rupu, izolovan, sankcionisan i da nažalost tamo vodi i bliže saradnike, ljude koji ga podržavaju i bh. entitet Republika Srpska koji je u dubokoj ekonomskoj krizi.

“Ima još nešto malo šanse da se iz toga iščupa s obzirom da nam je na stolu plan rasta i šansa koju ne bismo smjeli propustiti zbog ljudi u Bosni i Hercegovini.

Trojka koja vodi računa o cijeloj Bosni i Hercegovini, svim građanima, s obzirom da teško podnose skupoće i stavljanjem fokusa na prave teme Dodika je postavila na mjesto koje mu pripada”, kazao je Konaković.

Rekao je i da upozorava Dodika da ukoliko nastavi, da će mu biti još teže i gore.

Vezano za sastanak kojeg je Dragan Čović najavio u Mostaru, Konaković je kazao kako se Trojka uvijek odaziva na sastanke i da je to dovelo do činjenice da je Bosna i Hercegovina dobila zeleno svjetlo iz Brisela za otvaranje pregovora.

Rekao je i da su sastanci teški, mučni, vrlo nepoželjni sa privatnog aspekta, ali sa aspekta ozbiljnosti pozicija na koje su izabrani odazivaju se na sve sastanke koji bi pridonijeli napretku.

“Dogovor je bio da HDZ organizuje sastanak, ako nas Čović pozove mi ćemo doći, a šta će Dodik ne znamo.

VEZANI TEKST: Milorad Dodik postavio “ultimatum”, poručio da je za nastavak pregovora u BiH uslov smjena Bećirovića, Konakovića i Lagumdžije

On vjerovatno mora pitati Putina da li na takav sastanak dalje mora dolaziti”, poručio je Konaković.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.