in ,

Entitet RS ponovo nanosi štetu BiH: Smotani Zoran Tegeltija najavio da će uraditi sve da Zakon o neperspektivnoj vojnoj imovini ne bude osvojen

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija izjavio je da neće podržati inicijativu Predstavničkog doma PS BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija izjavio je da neće podržati inicijativu Predstavničkog doma PS BiH da se pripremi Prijedlog zakona o raspolaganju neperspektivnom, vojnom imovinom, jer pravi nove podjele u BiH.

Podsjećamo, Predstavnički dom je na sjednici 11. januara ove godine usvojio Inicijativu Denisa Zvizdića iz SDA jer su u drugom krugu glasanja opozicioni poslanici iz Republike Srpske bili uzdržani i tako omogućili njen prolaz, dok su poslanici SNSD-a i koalicionih partija bili protiv. Nadležne institucije Republike Srpske poručuju da su svojinsko-pravni odnosi u nadležnosti entiteta, a ne BiH.

Čim je Inicijativa usvojena znalo se da je osuđena nauspjeh, jer bez podrške Republike Srpske, zajedničke institucije ne mogu raspolagati vojnom imovinom. Inicijativa Denisa Zvizdića suprotna je ustavnim nadležnosti entiteta i BiH, ne donosi ništa dobro u raspodjeli neperspektivne vojne imovine, kaže predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija koji ima rok do 11. februara da pripremi zakon.

– Ako se želi napraviti neki zakon, on može dobiti neku prostu većinu u Vijeću ministara ali ne može nikako u Parlamentarnoj skupštini. Јa ću sve uraditi da ovo zakonsko rješenje koje pravi podjele u BiH, ne dobije podršku u Vijeću ministara”, istakao je Tegeltija.

Irma Baralija oglasila se nakon nove šanse za gradonačelničku poziciju u Mostaru: Svi su na kraju rekli ‘ok, hajde da glasamo javno i vidimo šta će biti’

Meteorolozi objavili prognozu za naredne sedmice: Stiže promjena vremena i jako zahlađenje