Evo kako potpredsjednik RS Ramiz Salkić opravdava koruptivne radnje svog stranačkog prijatelja Asima Sarajlića

Sjedinjene Američke Države su u ponedjeljak, tačnije 11. aprila uvele sankcije Asimu Sarajliću, članu SDA i delegatu Doma naroda u Parlamentu Bosne i Hercegovine zbog koruptivnih aktivnosti, a Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske, također član SDA je komentarisao takvu odluku.

Naime, SAD su uvele Sarajliću sankcije zbog afere “Asim” u koju je bio upleten i u kojoj je snimljen kako nudi zaposlenje supruge stranačkog kolege u zamjenu za njegov glas za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

Osim toga, u objašnjenju su naveli i to da je on bio upleten i u druge koruptivne aktivnosti poput zloupotrebe položaja u vezi sa BH Telecomom.

U tom svojstvu, Sarajlić je lično prihvatao plaćanje od kandidata za posao u zamjenu za radna mjesta i vršio neumjeren utjecaj na proces zapošljavanja. Kako su pojasnili, u sklopu ove aktivnosti, Sarajlić je preporučio kandidate koji su navodno bili nedovoljno kvalifikovani, što zapravo narušava integritet kompanije.

Salkić, s druge strane, navodi da niko nikome ne može zabraniti da bude član SDA.

“Pogotovo ako čovjek nije osuđen i procesuiran. Ono što je važno jeste njegova svijest i odgovornost pa je podnio ostavku na mnogo pozicija u Domu naroda Parlamenta BiH ne želeći opterećavati taj dom iz pozicije koju obnaša sa onim što se njemu dešava”, dodao je Salkić.

“Ne kažem da bi stranka SDA dopustila da on obnaša sve te funkcije”

Na konstataciju voditeljice N1 da Sarajlić i dalje opterećuje građane sa 5.000 KM koliko dobija kao delegat u Domu naroda, Salkić je uzvratio pitanjem da li misli da ako on ne bude, onda niko više neće biti delegat?

“Ne kažem da bi stranka SDA dopustila da on obnaša sve te funkcije da on nije podnio ostavku, ali kažem da ne postoji nijedna odluka organa stranke da on to učini. On je poduzeo korake, napustio te pozicije i u slučaju kada se pojavio taj snimak i u ovom slučaju.

Dakle, to pokazuje ipak da mi drugačije gledamo na procese koje vode naši prijatelji iz SAD-a u odnosu na one u Banjaluci ili nekom drugom mjestu”, naveo je Salkić za N1 te se ispravio na konstataciju novinarke da onda Sarajlić drugačije gleda na te procese, a ne stranka s obzirom na to da tvrdi da ona nije učestvovala u njegovoj odluci da napusti sve funkcije u Domu naroda.

Podsjetimo da su osim Sarajliću sankcije uvedene i Gordani Tadić, bivšoj glavnoj tužiteljici Tužilaštva BiH.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.