Evropa dobija novog šampiona, meč za pamćenje! Real Madrid je nakon velike penal-drame srušio Manchester City

Nogometaši Real Madrida u fantastičnom četvrtfinalu Lige prvaka izbacili su Manchester City s ukupnih 5:4, a raspletu su prethodili produžeci i penali. Prolaz Reala znači i da će Evropa dobiti novog šampiona. Regularni dio utakmice završen je rezultatom 1:1, a penali su završeni rezultatom 4:3 za Madriđane.

Utakmica je počela prilično mirno i oprezno s obje strane, a dok je trajalo početno ispitivanje snaga, gosti su poveli iz prve prave akcije.

Tačnije, to je bila kontra i uspješno izbjegnuta ofsajd zamka nakon koje je Rodrygo doveo Real u vodstvo. Prvi udarac mu je odbranio Ederson, ali mu se vratila odbijena lopta i lako ju je poslao u mrežu Cityja.

Nakon primljenog gola, a što se moglo i očekivati, uslijedila je opsada gola gostiju. Erling Haaland je imao dvije velike prilike u rasponu od samo dvije minute.

Norveški napadač je prvo glavom šutirao preko gola u 17. minuti, a onda je zatresao prečku gola Reala samo dvije minute kasnije – javlja Klix.ba.

Imao je do odlaska na odmor Real još dvije odlične situacije nakon kontri, ali je sve to djelovalo kao da nije bilo dovoljno ozbiljnosti u završnici. S druge strane, Jack Grealish je imao dvije sjajne prilike do odlaska na odmor, ali su u oba navrata njegovi udarci izblokirani i otišli su pored gola.

Na startu drugog dijela nastavak opsade gola Reala. Prvo je Grealish uhvatio sjajan volej s vrha šesnaesterca, ali je Lunin ponovo spasio Real, a onda je ukrajinski golman na golu Reala odbranio i veliku šansu Phila Fodena.

Raspoloženi Grealish je mogao do gola i u 71. minuti, ali mu je ponovo Lunin odbranio i nametnuo se u pravog heroja utakmice.

Kada se činilo da City nema ideju kako matirati raspoloženog Lunina, ukazao se Kevin De Bruyne i pogodio za poravnanje u 76. minuti.

Isti igrač je do gola i potpunog preokreta mogao u narednom napadu, ali je njegov udarac lijevom nogom s dvadesetak metara otišao preko gola Reala.

Nakon postignutog gola za poravnanje, City je svim silama krenuo u napad u pokušaju da dotuče uzdrmani Real. Sve im je uspijevalo, osim da dođu do gola, dok su se Madriđani u potpunosti povukli i nisu imali namjeru napadati do kraja utakmice.

Uprkos brojnim napadima Cityja, rezultat je ostao 1:1 do kraja regularnog dijela utakmice. Treba istaći da je De Bruyne promašio pravi zicer u 82. minuti kada je šutirao visoko preko gola nakon povratne lopte na udaljenost penala.

U produžecima se igralo znatno opreznije, ali je i tu City više napadao. Ipak, Antonio Rudiger je imao najbolju šansu u produžecima, no visoko je šutirao preko gola u nadoknadi prvog produžetka.

Golova nije bilo ni u drugom produžetku pa je uslijedilo izvođenje jedanaesteraca. Tu se bolje snalazi ekipa Reala i prolazi u polufinale Lige prvaka gdje ga čeka Bayern.

Za Real je samo Modrić bio neprecizan, dok je golman ovog tima Andrej Lunjin odbranio udarce Kovačića i Silve te je tako Kraljevski klub prošao u polufinale.

Rezultat i strijelci:

Manchester City – Real Madrid 1:1 (De Bruyne 76’ / Rodrygo 12’) – Nakon penala 3:4

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.