Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nedvosmisleno progovorio o Bosni i Hercegovini: “Ona je važna za stabilnost čitavog Zapadnog Balkana, a i za NATO koji ima historiju u toj zemlji”

U glavnom gradu Rumunije već dva dana traje sastanak NATO ministara. Njima su se danas pridružili i ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije, a generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izvijestio je o ishodu ovog susreta, naglašavajući da će se za tri zemlje povećati prilagođena podrška, jer su kako se navodi, suočene s ruskim pritiskom.

Stoltenberg je okupljene medije izvijestio o svim tačkama susreta, na kojem se razgovaralo i o odnosu saveza sa Kinom, stavu ka agresiji na Ukrajinu, pomoći Bosni i Hercegovini, Gruziji i Moldaviji, ali i članstvu Švedske i Finske.

“Ne vidimo Kinu kao neprijatelja, nastavit ćemo sarađivati s njima kad nam je to u interesu. Ostajemo jasni i ujedinjeni u stavu prema ilegalnom ratu Rusije u Ukrajini.

Ipak, situacija s ruskim gasom navela nas je i da razmislimo o našim ovisnostima o drugim autoritarnim režimima, poput Kine. Moramo smanjiti ranjivosti, iako ćemo nastaviti sarađivati sa Kinom”, naglasio je Stoltenberg – javlja N1.

Razgovarano je i o terorizmu kao direktnoj prijetnji, a nakon užasnih svjedočenja iz Istanbula.

Stoltenberg o BiH: Važna za NATO

Na konačnoj sesiji ministrima NATO-a pridružili su se ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije.

“To su tri cijenjena partnera koji se suočavaju sa ruskim pritiskom. Razgovarali smo o zajedničkim sigurnosnim bojaznima i načinima da osnažimo saradnju.

Saveznici su se složili da povećamo našu prilagođenu podršku, uključujući izgradnju kapaciteta, reforme i obuke za unapređenje institucija u oblasti odbrane i sigurnosti”, saopštio je Stoltenberg.

Dodatno je naglasio važnost Bosne i Hercegovine za Alijansu.

“Ona je važna za stabilnost čitavog Zapadnog Balkana, a i za NATO koji ima historiju u toj zemlji, te je i dalje prisutan u BiH. Upravo sam se sastao sa ministricom vanjskih poslova.

Da bi se mogli oduprijeti ruskom uticaju, jedna od najvažnijih stvari jeste završiti formiranje vlada nakon izbora.

Sve što može osnažiti vladine institucije, ovu zemlju će učiniti otpornijom na maligne aktivnosti.
Posvećeni smo daljoj podršci BiH, između ostalog i kroz izgradnju odbrambenih kapaciteta kroz NATO štab u Sarajevu”, saopštio je Stoltenberg.

Odgovarajući na pitanje novinara iz Gruzije, istaknuo je još jednu važnu pouku koju su saveznici izvukli, a vezano za tri spomenute zemlje:

“Ako smo naučili jednu lekciju u Ukrajini – to je da im moramo pružiti podršku odmah”.

“Vrijeme je da Švedsku i Finsku pozdravimo kao punopravne članice”

U svim razgovorima jučer i danas ministrima NATO-a pridružile su se i Švedska i Finska. Proces ratifikacije njihovog članstva u NATO je pri kraju, saopštio je Stoltenberg.

“Njihovo pristupanje će ih učiniti sigurnijim, a naš savez jačim. Vrijeme je da ih pozdravimo kao punopravne članice saveza”, poručio je njegov generalni sekretar.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.