Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pisao ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković: NATO razvija set mjera posebno skrojenih za BiH

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, odgovorio je Biseri Turković, zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrici vanjskih poslova BiH.

Odgovor je to na pismo u kojem ga je upoznala sa izazovima sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava u vezi sa aktuelnim dešavanjima u Evropi i regionu.

“Uvjeravam vas da Sjevernoatlanski savez (NATO) snažno podržava euroatlanski put Bosne i Hercegovine.

Alijansa će nastaviti sarađivati sa vašom državom i drugim međunarodnim partnerima da sačuvamo stabilnosti i promoviramo reforme u Bosni i Hercegovini”, navodi se u pismu.

Dalje navodi da je ruska agresija na Ukrajinu fundamentalno podriva evropsku sigurnost.

Zato je, dodaje, NATO spreman nastaviti podržavati partnere koji mogu biti izloženi malignom utjecaju i pritisku, kako bi ojačao njihovu otpornost.

“Kao što znate, NATO razvija set mjera, posebno skrojenih za Bosnu i Hercegovinu, u skladu sa vašim potrebama“, naveo je generalni sekretar NATO.

Stabilnost Zapadnog Balkana, kako je između ostalog navedeno u pismu, je dugoročni strateški cilj Alijanse kojemu ostaje do kraja predana.

On je izrazio zabrinutost zbog separatističke retorike i aktivnosti koje prijete da naruše uspjeh Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Naveo je kako NATO snažno i nedvosmisleno podržava suverenintet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine te funkcionalnost institucija.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.