Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poslao vrlo jasnu poruku: “U Bosni i Hercegovini imamo ozbiljne izazove pokušavamo im pomoći da ojačaju demokratske institucije”

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg još jednom se osvrnuo na situaciju u regionu Zapadnog Balkana.

Stoltenberg je informisao zastupnike u Evropskom parlamentu o nedavnom madridskom samitu i zaključcima koji su doneseni.

Posebno je aposotrofirao saradnju između EU i NATO. Hrvatskog europarlamentarca Tonina Piculu je interesovalo kako Stoltenberg gleda na prisustvo Rusije i Kine u regionu, kakva će pomoć stići Bosni i Hercegovini te kako gleda na sigurnosnu situaciju u zemlji uoči izbora na jesen – prenosi N1.

“Mi radimo sa Evropskom unijom na Zapadnom Balkanu to nam je izuzetno važno jer NATO tamo ima historiju. Tamo smo zaustavili dva etnička rata u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Imamo tamo stvarno prisustvo i radimo zajedno sa Evropskom unijom u misiji Althea u Bosni i Hercegovini i blisko pratimo situaciju na Zapadnom Balkanu generalno.

Susreo sam se danas sa albanskim premijerom koji je NATO saveznik. Vrlo blisko pratimo situaciju i zabrinuti smo zbog prisustnosti Rusije i Kine”, odgovorio je Stoltenberg.

Stoltenberg je također odgovorio i na pitanje Petrasa Auštrevičiusa, litvanskog eurozastupnika, o tome kako gleda na eventualno pristupanje odnosno ideju “otvorenih vrata” NATO za neke druge zemlje pored Finske i Švedske.

“Trenutno imamo tri zemlje koje aspiriraju za članstvo u NATO-u to su Ukrajina, Gruzija i Bosna i Hercegovina.

U Bosni i Hercegovini imamo ozbiljne izazove pokušavamo im pomoći da ojačaju demokratske institucije, ali Vi kao i ja znate probleme koje Bosna i Hercegovina ima”, kazao je Stoltenberg.

Govoreći o NATO samitu Stoltenberg je kazao kako nakon njega NATO ima četiri glavna cilja: pomoć Ukrajini, odbrana i odvraćanje, proširenje na Finsku i Švedsku te strateški koncept koji je usvojen na madridskom samitu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.