Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg se oglasio i svima dao do znanja: NATO u Bosni i Hercegovini povećava podršku u jačanju odbrambenih kapaciteta

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u utorak kako Zapadni Balkan ima stratešku važnost te kako NATO povećava podršku Bosni i Hercegovini u jačanju odbrambenih kapaciteta, javlja Anadolija.

Stoltenberg se u sjedištu NATO-a u Briselu sastao s predsjednikom Albanije Bayramom Begayem, nakon čega je govorio na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Stoltenberg je rekao da je Albanija vrijedan saveznik, doprinosi misijama NATO-a, doprinosi podršci koju daje Ukrajini protiv Rusije te da NATO također podržava sigurnost Albanije.

Ističući stratešku važnost Zapadnog Balkana za NATO, Stoltenberg je poručio:

“Složili smo se oko mirovne misije KFOR-a na Kosovu i važnosti prisutnosti NATO-a u regiji, uključujući naše urede u Sarajevu i Beogradu. Također povećavamo podršku Bosni i Hercegovini u jačanju odbrambenih kapaciteta.

Pozdravljam napredak postignut u okviru dijaloga između Beograda i Prištine uz posredovanje EU-a.

Nadam se da će se u nadolazećim sedmicama odvijati konstruktivan rad. NATO snažno podržava stabilnost i sigurnost Zapadnog Balkana. Znamo da možemo računati na podršku Albanije u tom pogledu“.

Odgovarajući na pitanje mađarskom procesu podrške protokolu o pristupanju Švedske i Finske u NATO, Stoltenberg je rekao da je članstvo dviju zemalja u NATO-u za njega prioritet.

“Imamo još dosta puta, ali napredujemo”, rekao je Stoltenberg, ističući da su Švedska i Finska u najbržem procesu pristupanja u povijesti NATO-a.

“Mađarski parlament najavio je svoj plan za ratifikaciju krajem ovog mjeseca. Pozitivnu poruku dalo je i mađarsko izaslanstvo u Švedskoj. Napredujemo i približavamo se mađarskom odobrenju“, dodao je Stoltenberg.

Begay je također rekao da je proširenje NATO-a neizbježno pa je potrebno i članstvo Švedske i Finske.

Napominjući da je Zapadni Balkan poprište složenih sigurnosnih zbivanja, Begay je rekao da Rusija predstavlja prijetnju Zapadnom Balkanu, ali i NATO-u.

Begay je naveo da sa zabrinutošću prate dešavanja na sjevernom dijelu Kosova posljednjih mjeseci i izrazio zadovoljstvo nastavkom dijaloga Srbije i Kosova.

Navodeći da Kosovo ima viziju integracije u euroatlantsku porodicu, Begay je kazao da smatraju pozitivnim plan EU-a za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, te da je prisutnost NATO-a u regiji uz KFOR primjer uspjeha.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.