HDZ traži da se osobama s američke crne liste omogući isplata plata u gotovini

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Predrag Kožul (HDZ) je predložio izmjene zakona kojima će se omogućiti isplata plata zvaničnicima koje su sankcionisale Sjedinjene Američke Države. Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine na jučerašnjoj sjednici nije prihvatio da se po hitnom postupku razmatra Kožulov Prijedlog izmjena Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine, već je prihvatio da se razmatra po skraćenom postupku.

Suština izmjena koje je predložio HDZ-ov parlamentarac jeste da se zvaničnicima državne vlasti omogući ono što je nedavno omogućeno zvaničnicima vlasti Republike Srpske, a to je da im se plata daje u gotovini.

“Ministarstvo finansija i trezora osigurava gotovinu za isplatu plata i drugih primanja zaposlenika kojima se ona iz objektivnih okolnosti ne može izvršiti putem tekućeg računa te za isplatu troškova službenih putovanja i ostalih sitnih materijalnih troškova.

Gotovina se podiže na temelju dostavljenog mjesečnog plana, utvrđenog sedmično, potrebne gotovine i posebnog zahtjeva, sa specifikacijom planiranih isplata”, naveo je Kožul u svojem prijedlogu – prenosi Klix.ba.

Kao razlog predloženih izmjena je istakao ono što ističu svi oni koji su pod američkim sankcijama, kao i oni koji su protivnici tih sankcija. Naime, smatra da bi se prihvatanjem navedenih izmjena omogućilo “ostvarivanje osnovnih ljudskih prava”.

Podsjećamo da su sankcionisanima onemogućene isplate plata preko tekućeg računa u banci nakon nedavnog usvajanja izmjena Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Između ostalih, to je slučaj s Kožulovim stranačkim kolegom, zamjenikom predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Marinkom Čavarom, članicom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović (SNSD) i predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom (SNSD).

Ranije su vlasti objavile javnu nabavku za prijavu pošti preko kojih bi se sankcionisanima plata isplaćivala u gotovini. Na tu javnu nabavku se prijavila Pošta RS dok se BH Pošta i Pošte Hrvatske nisu prijavile. Tako da državni zvaničnici iz RS-a, kao što je Cvijanović, platu mogu primati preko Pošte RS.

Za sankcionisane iz Federacije Bosne i Hercegovine, kao što je Čavara, nije pronađeno rješenje i plate im se još ne mogu isplaćivati.

Zamjenik ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine Muhamed Hasanović (SDP) je protiv toga da se plate isplaćuju u gotovini, odnosno insistira na tome da se isključivo isplaćuju preko žiro računa.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.