Helez o sankcijama, ističe da ne smije otkriti više detalja i da ga ne čude dva “nervozna” saopštenja: “Početak kraja Dodika…”

Posljednje Vijesti

Član SDP-a BiH Zukan Helez rekao je da je optimističan nakon razgovora sa američkim ambasadorom i da su proširene sankcije početak kraja Dodikovih namjera o “urušavanju teritorijalnog integriteta BiH”.

Navodi da ne smije otkriti više detalja, ali da su poruke koje je čuo, između ostalog, i da će svi koji podržavaju Dodika i njegovu politiku mogli biti obuhvaćeni sankcijama. Stoga, kaže, ne čude ni dva “panična” saopštenja i “nervoza” predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Ali, ne samo to. Sankcije mogu biti proširene na pojedince na čitavom Zapadnom Balkanu, koji podržavaju Dodikove postupke”, kazao je Helez.

Na pitanje novinara N1 da li ovo znači da se političkoj krizi u državi nazire kraj, rekao je da, sigurno znači jer su i pravosudne institucije ohrabrene da rade svoj posao, misleći, u prvom redu na Tužilaštvo BiH.

Takođe, Helez je istakao i da je od američke administracije čuo i da će Opšti izbori ove godine biti održani, bez obzira na to hoće li biti postignut dogovor o Izbornom zakonu.

Podsjećamo, Sjedinjene Američke Države proširile su listu sankcija koje se odnose na radnje koje se povezuju s korupcijom širom svijeta, a od danas se na listi nalaze Milorad Dodik i Alternativna televizija iz Banje Luke.

U objavi je navedeno da su sankcije uvedene zbog koruptivnih aktivnosti i kontinuiranih prijetnji stabilnosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

„Odluka je dio posvećenosti Bidenove administracije da drži odgovornim one koji, između ostalog, narušavaju stabilnosti regije Zapadnog Balkana kroz korupciju i prijetnje mirovnom sporazumu. Dodik narušava bh. institucije pozivajući na preuzimanje državnih nadležnosti i stvaranje paralelnih institucija u bh. entitetu Republika Srpska“, navodi se.

„Dalje, Dodik koristi svoj zvaničan položaj u BiH da akulumira lično bogatstvo kroz mito i druge oblike korupcije. Njegova etnonacionalistička retorika podjela odražava njegove napore da unaprijedi te političke ciljeve i odvrati pažnju od njegovih koruptivnih aktivnosti.

Kumulativno, ove akcije ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum, čime riskiraju širu regionalnu nestabilnost“, dodaje se.

Blokada imovine u SAD-u

“Kao rezultat današnje akcije, sva imovina i interesi u imovini navedenih pojedinaca i entiteta koji se nalaze u SAD-u ili u posjedu ili pod kontrolom američkih osoba su blokirani i moraju se prijaviti Uredu za kontrolu inostrane imovine ministarstva finansija (OFAC).

Osim toga, blokirani su i svi subjekti koji su u direktnom ili indirektnom vlasništvu od 50 posto ili više od strane jedne ili više sankcionisanih osoba. Osim ako nisu ovlaštene opštom ili posebnom dozvolom izdanom od strane OFAC-a ili izuzete, sve transakcije osoba iz SAD-a ili unutar (ili u tranzitu) SAD-a koje uključuju bilo kakvu imovinu ili interese u imovini određenih ili na drugi način sankcionisanih osoba općenito su zabranjene.

Zabrane uključuju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane, ili u korist bilo koje blokirane osobe, ili primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe”, navodi se.

Leave your vote