Hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu izričit: “Vrijeme je da EU odlučno interveniše u BiH i spriječi eskalaciju krize!”

Hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu Tonino Picula upozorio je kako Evropska unija mora što prije i odlučnije intervenisati u BiH i na taj način spriječiti eskalaciju krize.

Picula je jedan od osam europarlamentaraca koji su ove sedmice u otvorenom pismu visokom predstavniku EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepu Borellu te visokom predstavniku međunarodne zajednice za BiH Christianu Schmidtu iskazali zabrinutost stanjem u BiH, upozoravajući kako je ono takvo da može dovesti do nesagledivih posljedica.

U intervjuju je kazao kako je jasno da odgovornost za takvo zabrinjavajuće stanje snosi član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji sada otvoreno zagovara donošenje zakona čiji je cilj de facto izdvojiti RS iz ustavno-pravnog poretka BiH.

“Tražimo da međunarodna zajednica interveniše jer ima utjecaj u BiH, s institucijama EUFOR-a i Ureda visokog predstavnika (OHR). Puštanje da puzajuća eskalacija (krize) dođe do tačke kada se doista može dogoditi veliko zlo je izraz vrhunske neodgovornosti“, kazao je Picula.

Istaknuo je kako su Borrellu i Schmidtu pisali predstavnici svih proeuropskih političkih grupacija u Evropskom parlamentu, ljudi zaduženi za BiH. Uzajamne političke razlike koje nisu male pritom su ostavili po strani kako bi pronašli zajednički interes i upozorili na stanje u BiH.

Sve njih sadašnje stanje u BiH podsjeća na 1992., a Picula podsjeća kako je 1992. godine u mnogim sredinama u BiH postajala nevjerica da može doći do sukoba, no dogodio se najkrvaviji sukob poslije 2. svjetskog rata.

“Na temelju tog historijskog iskustva dobro je prepoznati neke političke procese koji mogu doista izazvati velike probleme, da ne kažem eskalaciju nasilja.

Dobro je primijetiti da postoje snažne tendencije razaranja države i to treba spriječiti“, kazao je Picula dodajući kako bi osobno želio da Schmidt već sada, na početku svog mandata, poduzme neke odlučne mjere.

Picula je uvjeren kako i OHR, kao i Europska unija, imaju sredstva odnosno i “papir i škare” dostatne da se zaustavi Dodikova nakana destabilizacije BiH kroz raspuštanje njenih oružanih snaga i pravosudnih tijela na državnoj razini.

Dodik je najavio kako će njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) do 28. oktobra sačiniti prijedloge zakona kojima bi se izvan zakona u RS-u stavile oružane snage BiH, državne policijske agencije, kao i sud i tužilaštvo, te istupilo iz mehanizma kojim se na državnoj razini prikupljaju carine i PDV.

Dodikova je želja da ti zakoni u parlamentu RS budu usvojeni već početkom studenog, prenosi Hina.

Leave your vote

-5 points
Upvote Downvote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.