Iako je rođeni Švicarac, vezu sa zemljom porijekla odlučio je održati i to na kakav način!

Dvadesetšestogodišnjak Aleksa Tatić, rođen je i odrastao u švicarskom Zürichu, ali vuče korijene iz Bosne i Hercegovine s kojom je odlučio održavati vezu.

U njegovoj karijeri redaju se bogata iskustva koja su ga učinila onim što je danas, i u ličnom, ali i u profesionalnom smislu.

Tokom srednje škole, Aleksa je radio kao konobar u raznim hotelima, kao domaćin na sajmu automobila u Genevi ili FIFA sajmu u Zürichu, te kao promoter Petit Marsellaisa i drugih brendova na festivalima. Kako kaže, sva ta iskustva naučila su ga da se nosi s ljudima različitog porijekla i razumije ih.

Kao student, Aleksa je radio praksu u Ambasadi Švicarske u Moskvi gdje je djelovao u diplomatskim krugovima i izvještavao o političkim događajima, sudskim slučajevima, ali i brifinzima u ambasadama.

Tokom magisterija, radio je kao asistent u službenoj agenciji za promovisanje ekonomskog područja Zürich – Greater Zurich Area, gdje je stekao uvid u javno – privatno partnerstvo. Tom prilikom bavio se lokacijskim marketingom, čineći privredno područje Züricha privlačnijim stranim kompanijama s tehnološke scene.

Tema magistarskog rada Alekse Tatića bila je “Održivo upravljanje otpadom u RS”. Upravljanje otpadom u BiH u nadležnosti je entiteta, što, kako navodi Aleksa, nije efektno i predstavlja problem.

– Kroz svoj magistarski rad posvetio sam se postojećim problemima. Istražio sam šta u postojećem sistemu funkcioniše, a šta ne, ali i koji su to najveći potencijali.

Loša navika kod nas je što ne gledamo potencijale i ono što se može poboljšati, nego samo ono što je loše, poručuje za i-platformu.

U cjelokupnom procesu istraživanja problema, Aleksa je odlučio kontaktirati sve aktere na području entiteta RS koji su aktivni u procesu upravljanja otpadom. Kako kaže, u BiH su to, u velikom dijelu, međunarodni akteri, međunarodne organizacije i strane ambasade.

Pored njih, za potrebe istraživanja, istražio je i djelovanje državnih aktera, državne fondove kao i različite privatne aktere, tj.preduzeća. Pored aktera, Aleksa je radio istraživanja i sa običnim ljudima koji upotrebljavaju taj sistem, kako bi čuo i njihovo mišljenje.

– Sagledao sam sve perspektive i sastavio model u kojem sam želio prikazati kako njihova saradnja izgleda, te dao prijedlog rješenja o tome kako bi se sistem mogao popraviti i bez puno ulaganja, dodao je Aleksa.

Budući da živi u Švicarskoj, uspostavljanje kontakata i pronalazak informacija nije bio jednostavan, jer u toku istraživanja nije mogao direktno doći do sagovornika i razgovarati sa njima.

Zbog toga, mnoga pitanja na početku njegovog istraživanja ostala su neodgovorena. Nakon uspostavljanja kontakta sa i-platformom, kako navodi Aleksa, kontaktiranje sagovornika i prikupljanje informacija odvijalo se znatno brže.

– Uz pomoć i-platforme, koja je stala iza mene, uspostavio sam kontakte sa svima njima, budući da mi je kao pojedincu to uspostavljanje bilo jako teško, dodaje.

Aleksa je danas magistar međunarodnih odnosa i trenutno je zaposlen u sektoru održivih energija, koji u budućnosti planiraju ekspanziju u Istočnu Evropu.

Vodeći se svojim istraživanjem, ali i ekspertizom, Aleksa smatra da je ključ rješenja ekoloških problema u sistemu, ali i u društvu.

Ostatak Aleksove priče pročitajte ovdje.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.