Iz Njemačke se vratili u BiH i uopšte se nisu pokajali…

Prvi koraci u poslu su najteži, pa nerijetko zbog osjećaja da im na putu ka uspjehu niko neće pružiti podršku, mnogi mladi u našoj zemlji ljudi odustanu. Da se može, primjer su Jajčani Ahmet i Haris, koji su se nakon povratka iz Njemačke, usudili upustiti u poduzetničke vode i to uz podršku lokalne zajednice.

Za samo četiri mjeseca od početka rada 29-godišnji Ahmet, po zanimanju kuhar, osigurao je tržište van granica naše zemlje za roletne, ograde i prozore koje proizvodi. A gledajući potrebe svojih sugrađana 22-godišnji student Haris pokrenuo je palačinkarnicu, prvu u Kraljevskom gradu. Tržište, kažu, imaju, ali i motiv da ostanu u svojoj zemlji.

„Dali su sredstva u vrijednosti 8.000 da radimo, da osnujemo, da se širimo i primamo radnike. Ovaj posao mi je dao napredak da radim i volim ovdje živjeti“, kaže Ahmet Salihbašić.

„Sve je usmjereno na mlade ljude što prije nije bila praksa, prepušteni smo sami sebi da pokušamo da vidimo koliko možemo, što je veoma dobro i zadovoljni smo“, mišljenja je Haris Zjajo.

Pokretanjem biznisa osigurali su sebi, ali dali priliku i drugim mladim ljudima da ostanu u svom gradu.

„Znači bolji početak i sve. Bio sam u Njemačkoj i čuo da mi je komšija otvorio firmu, vratio se u svoju zemlju, ljepše, bolje“, priča radnik Zijad Mursel.

„Početak i veliki preokret u mom životu nakon srednje škole, nešto zanimljivo što bi se moglo raditi i pokazati narodu u ovom malom gradu“, navodi radnica Elma Omerspahić.

A da bi u potpunosti pokazali koliko mogu, kažu, trebaju im otvorene granice, jer ovaj grad godišnje posjeti stotine hiljada domaćih i stranih turista. Lokalna zajednica grant sredstvima pomogla je u pokretanju biznisa, a nadaju se da bi im smanjenje broja zareženih i popuštanje mjera, pomoglo u planiranom proširenju posla i novim radnim mjestima.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.