Iz šupljeg u prazno, iz SDA odgovorili na “prozivke”: “Dodik je u sukobu s državom, institucijama i Dejtonom, a ne s nama i Izetbegovićem”

Posljednje Vijesti

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) odgovorili su na posljednje istupe predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, u kojima direktno proziva predsjednika ove stranke Bakira Izetbegovića.

“Stalnom zamjenom teza i ponavljanjem neistina Milorad Dodik pokušava sa sebe siknuti odgovornost i tražiti opravdanje za secesionističku politiku koju godinama vodi, a sve kako bi se zamaglila suština da je njegova politika jedina prava prijetnja za stabilnost i mir u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji”, kažu oni.

SDA smatra kako Dodik stalne nasrtaje na državu, zakone i Dejtonski mirovni sporazum pokušava predstaviti kao “sukob i prepucavanje s Bakirom Izetbegovićem, SDA i Federacijom…”.

“Nažalost, takav Dodikov narativ, nastao na zamjeni teza, prihvaćen je i u dijelu medija, među tzv ‘nezavisnim političkim analitičarima’, u dijelu političkih krugova u Federaciji. Ne ulazeći u pojedinačne motive svakoga od njih, nemoguće je ne primijetiti da se prihvatanjem i promoviranjem ovakvih teza opasno zamagljuju istina i bjelodane činjenice”, kažu oni.

Oni kažu da je istina kako Milorad Dodik nije u sukobu s Izetbegovićem, SDA i Federacijom, već u sukobu s Dejtonom, državom BiH, njenim zakonima i institucijama, s presudama međunarodnih sudova, s istinom o agresiji na BiH i počinjenom genocidu.

“Optuživati Izetbegovića i SDA zbog toga što ukazuju na ove činjenice i svoditi to na ‘lične sukobe’ guranje je glave u pijesak, od čega korist ima isključivo Dodik koji se upravo zbog ugrožavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma našao na američkoj ‘crnoj listi’. U istom rangu su i optužbe na račun Izetbegovića i SDA za ‘ratnohuškačku retoriku’ samo zato što jasno i nedvosmisleno govore da će svim sredstvima braniti cjelovitost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i što upozoravaju, kao i mnogi drugi relevantni faktori u regiji i svijetu, da će pokušaji promjene državnih granica neumitno dovesti do sukoba. Zašto se ‘ratnohuškačkom retorikom’ naziva odlučnost da se brani teritorijalni integritet međunarodno priznate države, punopravne članice UN-a, pitanje je za one koji promoviraju takve teze”, navode iz SDA.

Oni kažu kako su planovi o mirnom razdruživanju i osamostaljenju entiteta RS od Bosne i Hercegovine, kada se za to stvore povoljni uslovi, zvanična politika SNSD-a definisana kongresnim dokumentima ove stranke, a ovu politiku sve otvorenije i agresivnije promovira njihov predsjednik Milorad Dodik.

Nakon pojave ‘non papera’ s mapama podjele BiH ova politika je dobila novi zamah i svima vidljiv novi intenzitet. Uzaludno je i kontraproduktivno ignorisati ovu opasnost i izjednačavati one koji napadaju na suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine s onima koji ga brane te se zavaravati kako se radi o ‘predizbornim aktivnostima SNSD-a i SDA’. Samo složnom i odlučnom reakcijom domaćih i stranih faktora zainteresiranih za očuvanje mira, stabilnosti i ustavno-pravnog poretka BiH moguće je zaustaviti secesionističke namjere SNSD-a i Milorada Dodika”, zaključuju oni.

Leave your vote