Izravna poruka Željka Komšića iz Njemačke, do njega u stolici Stjepan Mesić: “Neophodno je da se svi angažujemo više na suzbijanju ekstremizma i mržnje!”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prisustvovao je dodjeli nagrade “Hamza Kurtović Award – C&E obrazovanje i sport” njemačkom gradu Hanauu.

Nagrada je inicirana u spomen i sjećanje na mladića Hamzu, porijeklom iz BiH, ubijenog tokom atentata na grupu mladih ljudi u gradu Hanauu prije dvije godine.

Cilj nagrade, koja je održana pod pokroviteljstvom saveznog kancelara Olafa Scholza, jeste ukazati na borbu protiv svih oblika fašizma, rasizma i svih drugih oblika mržnje.

Komšić je kazao da savremeni fašizam, rasizam i drugi oblici netolerancije, nažalost, i dalje postoje u našem društvu.

“Tragedija koja je zadesila porodicu Kurtović i drugih osam porodica tog kobnog dana pokazala nam je da još nismo uspjeli pobijediti mržnju protiv drugog i drugačijeg.

Neophodno je da se svi angažujemo više na suzbijanju ekstremizma i mržnje, fokusirajući se na civilizacijske vrijednosti”, poručio je Komšić, saopćilo je Predsjedništvo BiH.

Dodjeli nagrada prisustvovali su i ministrica unutrašnjih poslova Savezne Republike Njemačke Nancy Faeser, bivši predsjednik Christian Wulff i poslanici iz Bundestaga.

Komšić je i jučer proveo vrijeme sa bivšim predsjednikom Hrvatske Stjepanom Mesićem.

Komšić je na svom Facebook profilu podjelio fotografiju sa Mesićem gdje je napisao da mu je uvijek drago razgovarati i razmijeniti mišljenje sa prijateljem BiH.

“Uvijek mi je drago razgovarati i razmijeniti mišljenje sa predsjednikom Mesićem, prijateljem naše Bosne i Hercegovine. Stipe vrlo dobro poznaje prilike u BiH i regiji, a u jednom se slažemo bez dileme – jedino rješenje za Bosnu i Hercegovinu je građanska država!”, napisao je Komšić.

Bivši predsjednik Predsjedništva SFRJ i bivši predsjednik Hrvatske također je za Komšića uvijek imao riječi pohvale. U jednom svom intervjuu je biranje Komšića za člana Predsjedništva BiH nazvao ‘civilizacijskim pomakom i iskorakom’.

Komšić je pozdravio zaključke Evropskog vijeća, a posebno poruku o održavanju izbora u oktobru ove godine.

“Pozdravljam zaključke Evropskog vijeća o potrebi provođenja reformi sukladno Mišljenju Evropske komisije. Evropsko vijeće je još jednom pozivajući se na Mišljenje EK poručilo da BiH treba biti uređena kao i sve članice Evropske unije”, rekao je Komšić.

Naglasio je da su neuspjeli napori zvaničnika Hrvatske o odgađanju izbora također važna i jasna poruka za bh. institucije.

Evropsko vijeće raspravljalo je o produženoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini. Evropska unija ponovila je svoju opredijeljenost za evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana.

Zaključak je da lideri u Bosni i Hercegovini trebaju pokazati snažnu opredijeljenost za brzo finaliziranje ustavne i izborne reforme, vitalne za stabilnost i punu funkcionalnost zemlje, kao i da podrže sve druge prioritetne reforme navedene u Mišljenju Evropske komisije za dobijanje statusa kandidata.

Navodi se da je Evropska unija spremna da nastavi svoj angažman na visokom nivou u tom pogledu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.