Izvjestioc Bundestaga za zapadni Balkan Adis Ahmetović: Parlament BiH najveći ustavni organ koji se mora jačati i poštovati

Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Marina Pendeš, delegatkinja u Domu naroda sastali su se danas sa Adisom Ahmetovićem, izvjestiocem Bundestaga za zapadni Balkan koji je poručio da će Njemačka raditi na jačanju evropskog puta BiH, ali i Parlamenta kojeg je nazvao najvećim ustavnim organom kojeg treba jačati i poštovati.

Zvizdić je rekao da je odlazak mladih jedan od ključnih problema s kojima se suočava BiH. Naglasio je da Njemačka ima jednu vrstu liderske pozicije u okviru Evropske unije zajedno s njenim partnerima.

“I zbog toga očekujemo njen snažniji angažman na deeskalaciji situacije u BiH, kao i u cijelom regionu. Očekujemo korektne odnose među zemljama zapadnog Balkana koji su bazirani na međusobnom poštovanju i međusobnom reciprocitetu, a unutar BiH da se zaista istinski držimo Dejtonskog sporazuma, Ustava BiH, važećih zakona i strategija.

Jedna važna strategija o kojoj smo govorili je strategija vanjske politike BiH u kojoj su definisana dva ključna vanjskopolitička cilja, a to su NATO i evropske integracije koji će BiH donijeti mir, stabilnost i ekonomski prosperitet. Gospodina Ahmetovića doživljavamo kao iskrenog partnera koji će nam u tome pomoći”, naveo je Zvizdić.

Ahmetović je istakao da je bio u Srbiji prije nego je posjetio BiH.

“Tamo sam uvidio isto što i ovdje, a to je da je Parlament najveći ustavni organ koji se mora poštivati i jačati. Jedini pravilni put BiH je onaj evropski i na tome moramo zajedno raditi, pogotovo da jačamo Parlament i njegovo funkcionisanje. Drugi zajednički cilj je pristup NATO-u koji je veoma bitan jer je to osnova za saradnju BiH i EU u ovom veoma teškom vremenu u kojem se dešavaju razna politička previranja i prisutna je prilična nesigurnost i u Ukrajini i BiH. Moramo raditi na postizanju tog cilja”, naglasio je Ahmetović.

MIšljenja je da su jedna od najvažnijih tema izbori koji će, kako je istakao, biti održani u oktobru.

“Održavanje demokratskih izbora je dokaz da je BiH stabilna i demokratska zemlja i na tom putu BiH može računati na podršku EU, Njemačke, ali i visokog predstavnika. Nemojte da izostavimo i situaciju koju moramo popraviti u oblasti socijalne nepravde, privrednog, odnosno, ekonomskog porasta i stvaranje bolje perspektive za mlade u ovoj zemlji kako bi ostali u njoj”, poručio je Ahmetović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.