Jadranka Kosor o sastanku lidera regiona na Brijunima: “Ništa ne očekujem, to je susret, više radi slikanja”

Događaji Posljednje Vijesti

Jadranka Kosor, nekadašnja premijerka Hrvatske, u razgovoru za “Avaz“ komentirala je sastanak lidera u Sloveniji, prvi krug lokalnih izbora u Hrvatskoj, te posebno, osvrćući se na rezultate u Zagrebu te izbornim utvrdama HDZ-a kakve su Vukovar ili Ličko-senjska županija.

Kazala je da ne očekuje puno od sastanka Brdo-Brijuni

– Ništa ne očekujem puno od tog sastanka Brdo-Brijuni, ništa se tu posebno nije dogodilo, kao što nije bilo ni očekivano da će se dogoditi. Dok Evropska unija u cjelini ne bude imala stvarnu i istinsku želju za proširenjem na zapadni Balkan, dotle se neće dogoditi ništa. Ovo je malo, neki susret, više radi slikanja, i koji dobro dolazi i hrvatskom i slovenskom predsjedniku, ali neke velike koristi od toga ne vidim – kazala je Kosor.

Dodaje da je nisu iznenadili puno rezultati izbora.

“Što se mene tiče, sve je apsolutno očekivano. Što se tiče gospodina Tomaševića, naravno da je bilo potpuno jasno da on ide u drugi krug, a ja sam predviđala da li će gospođa Jelena Pavičić-Vukičević ili Miroslav Škoro ući u drugi krug, tako da je sve unutar očekivanja – kazala je Kosor.

U drugom krugu, smatra Kosor, Miroslav Škoro će imati podršku HDZ-a, vladajuće stranke na državnom nivou. Ipak, kako kaže, Tomislav Tomašević ima nevjerovatnu prednost pred protukandidatom.

– On ima gotovo tri puta više glasova i pretpostavljam da neće u drugom krugu raditi greške. Njegova pozicija je takva da treba samo dodatno motivirati svoje birače, poslati poruku da ništa nije gotovo, jer zaista nije gotovo, i nastojati na svaki način da svi koji su glasovali za njega u prvom krugu glasuju za njega i u drugom krugu.

A, što se tiče Škore, on sada ima jednu dobru poziciju, jer izvjesno je da će ga javno ili tajno poduprijeti HDZ i predsjednik Vlade usprkos tome što ga je na sve načine ponižavao i u predsjedničkoj kampanji, tako da na to sve Tomislav Tomašević mora računati. Ako HDZ bude javno ili tajno podupirao Miroslava Škoru, onda to itekako jeste nova, relativno ozbiljna prijetnja sadašnjem favoritu, a to je Tomašević – rekla je ona.

Prema njenom mišljenju, ništa neočekivano se nije dogodilo u većim gradovima Hrvatske, ali u drugom krugu kandidati koji nemaju stranačku infrastrukturu za leđima moraju računati na faktor da će njihovi protukandidati to imati.

– Ništa posebno, očekivano za Split, Rijeku, Osijek i Varaždin. Dakle, to su četiri grada u kojima dosadašnji gradonačelnici iz različitih razloga nisu išli na izbore. Izvjesno je iznenađenje u Splitu, gdje su ankete pokazivale da će HDZ-ov kandidat biti prvi u tom prvom izbornom krugu. Međutim, nije, drugi je i dosta zaostaje, ali…

Na koncu je prokomentirala rezultat HDZ-a kao vladajuće stranke u državi koji, prema njenoj ocjeni, nije prošao kako se nadao.

– Očekuju se rezultati, recimo, u gradu Vukovaru, koji je simbolički važan za HDZ i, ako tamo izgube, onda će to biti veliki udarac, a isto tako i u Ličko-senjskoj županiji, gdje je, faktički, bila utvrda HDZ-a, ali te rezultate još čekamo – zaključila je Kosor.

Leave your vote