Jako žestoke poruke iz Mostara: “Ovo je teroristički čin, pređena je crvena linija!”

Nakon što je jučer ujutru Partizansko groblje osvanulo potpuno uništeno, danas je UABNOR organizovao protestno okupljanje kako bi ukazao na potrebu za većom zaštitom spomenika.

Stotinjak antifašista iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske došli su jutros u 10 sati na Partizansko groblje u Mostaru gdje su održali protest na kojem su prozvali odgovorne zbog nedovoljne zaštite groblja. Nakon toga antifašisti su se okupili ispred Gradske vijećnice.

Ogorčeni zbog vandalskog čina od preksinoć poručili su da je došlo krajnje vrijeme da se propisno osigura ovaj nacionalni spomenik.

Predsjednik UABNOR-a Sead Đulić rekao je da vlast mora zaštititi i svoje ljude i imovinu “bez obzira na to kakav odnos imaju prema bilo čemu”.

“Pređena je crvena linija, ovo je klasični teroristički čin. To nazivati incidentom je relativiziranje stvari. Ovo je pucanj u državu BiH…

Ovo se desilo sada, sljedeća akcija bit će u našim avlijama i dvorištima. Sjetite se kako je počela kristalna noć ‘38, ovo jako liči na to u nekom novom vremenu. Ko to ne prepoznaje, ne razmišlja ozbiljno”, kazao je.

Navodi kako ovo nije slučajan čin i da u svemu treba gledati i politički kontekst – javlja Klix.

“Imali smo i ove izmjene zakona o unutrašnjim poslovima u HNK i reakcije na to. Uzrok treba gledati i u kontinuiranoj politici Dragana Čovića koji fino upakovano u celofan propagira ideje neonacizma i neofašizma u BiH. Dok to ne spoznamo bit će rušenja”, rekao je Đozić.

Nakon što su na Partizanskom groblju iznijeli svoje stavove i poslali snažne poruke, uputili su se ka Gradskoj vijećnici Mostara. Ovdje planiraju tražiti konkretno od gradskih vlasti da se uhvate u koštac sa problemom.

Antifašisti su se okupili i prošetali bez nekih posebnih transparenata i obilježja.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.