JOŠ 3500 REZERVNIH SNAGA JE U PRIPRAVNOSTI Vojnici EUFOR-a prošetali ulicama nakon što je misija pojačala prisustvo u BiH

Dodatne snage EUFOR-a ovih dana su stigle u Bosnu i Hercegovinu, a pojedini vojnici evropske vojne misije su prošetali i ulicama Sarajeva.

Mediji izvještavaju da su vojnici opušteno šetali gradom i razgledali izloge te da su izvazvali pažnju prolaznika.

Podsjetimo, nakon što je Rusija napala Ukrajinu vojne snage i u Evropi se reorganizuju kako bi održale sigurnost svih država. EUFOR je u skladu s tim poslao dodatne vojnike u Bosnu i Hercegovinu iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke, a s njima pristižu i motorizovani vodovi.

U prethodnim danima su na društvenim mrežama objavljivani videosnimci oklopnih vozila na ulicama Bosne i Hercegovine, a riječ je o vozilima koja pristižu u sklopu misije Althea.

Prije nekoliko dana je u okviru tog plana pristiglo 500 vojnika, ranije su raspoređena američka vozila Humvee, a Rumunija je nedavno poslala vod koji se sastoji od oklopnih transportera, ali i vozila logistike i podrške, koji će također biti raspoređeni.

Sigurnosna situacija u Evropi se smatra narušenom, ali se navodi da nema otvorenih prijetnji u BiH. Iz EUFOR-a su kazali da osim ovoga što je do sada stiglo u BiH, još 3.500 vojnika rezervnih snaga je u pripavnosti i mogu biti angažovani u bilo kojem trenutku.

Osim toga, kao mjera predostrožnosti, Francuska će u narednom periodu izvesti nekoliko trenažnih letova mlaznih aviona iznad bh. neba.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.