Kakva poruka Mektića nakon američkih sankcija Dodiku: “Prošla su vremena kada si ti stavljao Srbe na spiskove međunarodne zajednice”

Dragan Mektić, državni parlamentarac i bivši ministar sigurnosti BiH, oglasio se na svom Twitteru gdje je žestoko odgovorio na prozivke člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika.

Lider SNSD-a je, naime, na sinoćnjoj press konferenciji napadao sve i svakoga, a u jednom trenutku na tapeti se našao upravo Dragan Mektić.

Dodik je, braneći se i minimalizirajući američke sankcije, druge političare optuživao za korupciju, te je tada spomenuo i Mektićevo ime.

Na takve izjave danas je oštro reagovao Mektić, koji je Dodiku jasno poručio šta misli o njemu.

– Ti i tvoja porodica koji ste pokrali milijarde od ovog naroda imate obraz da pitate druge za korupciju. Sram vas bilo. Prošla su vremena kada si ti stavljao Srbe na spiskove međunarodne zajednice, a mnogima si “odsjekao” glavu, poručio je Mektić.

Sjedinjene Američke Države proširile su listu sankcija koje se odnose na radnje koje se povezuju s korupcijom širom svijeta, a od danas se na listi nalaze Milorad Dodik i Alternativna televizija iz Banje Luke.

U objavi je navedeno da su sankcije uvedene zbog koruptivnih aktivnosti i kontinuiranih prijetnji stabilnosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

„Odluka je dio posvećenosti Bidenove administracije da drži odgovornim one koji, između ostalog, narušavaju stabilnosti regije Zapadnog Balkana kroz korupciju i prijetnje mirovnom sporazumu.

Dodik narušava bh. institucije pozivajući na preuzimanje državnih nadležnosti i stvaranje paralelnih institucija u bh. entitetu RS“, navodi se.

„Dalje, Dodik koristi svoj zvaničan položaj u BiH da akulumira lično bogatstvo kroz mito i druge oblike korupcije. Njegova etnonacionalistička retorika podjela odražava njegove napore da unaprijedi te političke ciljeve i odvrati pažnju od njegovih koruptivnih aktivnosti.

Kumulativno, ove akcije ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum, čime riskiraju širu regionalnu nestabilnost“, dodaje se.

Blokada imovine u SAD-u

“Kao rezultat današnje akcije, sva imovina i interesi u imovini navedenih pojedinaca i entiteta koji se nalaze u SAD-u ili u posjedu ili pod kontrolom američkih osoba su blokirani i moraju se prijaviti Uredu za kontrolu inostrane imovine ministarstva finansija (OFAC).

Osim toga, blokirani su i svi subjekti koji su u direktnom ili indirektnom vlasništvu od 50 posto ili više od strane jedne ili više sankcionisanih osoba.

Osim ako nisu ovlaštene opštom ili posebnom dozvolom izdanom od strane OFAC-a ili izuzete, sve transakcije osoba iz SAD-a ili unutar (ili u tranzitu) SAD-a koje uključuju bilo kakvu imovinu ili interese u imovini određenih ili na drugi način sankcionisanih osoba općenito su zabranjene.

Zabrane uključuju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane, ili u korist bilo koje blokirane osobe, ili primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe”, navodi se.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.