Kasim Trnka burno reagovao zbog poteza političara iz RS: “Radi se o antiustavnom djelovanju. Institucije BiH moraju reagovati!”

Profesor ustavnog prava Kasim Trnka itekako ima šta da kaže.

Zbog po ko zna koji put izrečenih najava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o disoluciji i raspadu države moraju reagovati ne samo visoki predstavnik, već potpisnici i garanti Dejtonskog sporazuma jer se radi o antidejtonskom činu, kaže za Faktor Kasim Trnka, profesor ustavnog prava.

Trnka smatra da je na potezu Zapad.

– Zapadne zemlje podržavaju BiH, za razliku od Rusije koja kontinuirano radi na destabilizaciji naše države. U ovih nekoliko turbulentnih dana bilo je raznih reakcija, ali je jedna, čini mi se, prošla nezapažena.

Naime, NATO je poslao snažnu i jasnu poruku kako podržavaju teritorijalni integritet BiH i više puta su zahtijevali od političkih lidera da izbjegavaju retoriku podjela.

Ovo je veoma znakovita poruka, i siguran sam da su je kao takvu shvatili u Rusiji i Srbiji – ističe Trnka.

Predstavnici iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska u državnim institucijama – Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH i Vijeću ministara BiH do daljnjeg neće učestvovati u njihovom radu. Trnka naglašava da uprkos svemu moraju reagovati državne institucije.

– Radi se o antiustavnom djelovanju. Institucije BiH moraju reagovati, najprije Tužilaštvo koje je dužno da pokrene istragu – ističe Trnka.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.