Kaže da su zahtjevi minimalni: Ćamil Duraković predložio strankama u Federaciji kako da u RS-u poprave stanje povratnika

Novoizabrani potpredsjednik entiteta Republika Srpska Ćamil Duraković pozvao je sve političke blokove iz Federacije BiH da pri izradi platformi, principa i dokumenata za pregovore sa strankama u RS-u na državnom i entitetskom nivou uvrste jedan broj, kako je kazao, minimalnih zahtjeva.

“Uspostava inicijative premijera, gradonačelnika i načelnika u FBiH za podršku povratničkim zajednicama u RS-u koja će koordinirati podršku povratku u RS kroz planiranje zajedničkih napora i potpore razvojnim projektima i aktivnostima od vitalnog značaja za opstanak nevećinskih zajednica u ovom dijelu Bosne i Hercegovine (FBiH, kantoni)”, stoji u prijedlogu.

Također, predlaže se donošenje Zakona o registru lica koja su se vratila iz FBiH u RS kojim će se predvidjeti uspostava “povratničke karte”.

To bi bio dokument kojim će dokazati ovaj status, a koji će onda biti uvršten u različite javne pozive, zakonska rješenja i odluke, i obuhvatiti ovaj mehanizam kao jedan od formata lica koja imaju pristup različitim pravima, sredstvima i prilikama bez obzira na promjenu prebivališta (FBiH).

“Zatražiti kao uslov bez kojeg se ne može pregovarati donošenje Zakona o službenim jezicima i pismima u Bosni i Hercegovini kojim će se zakonski na nivou države zaštititi pravo na upotrebu i zaštitu naziva bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika (BiH)”, jedan je od zahtjeva.

Dodatno traži se uspostava jedinstvenog međuentitetskog fonda u vrijednosti od najmanje 5,000,000 KM za mobilnost stručnjaka prema izoliranim zajednicama, kojim će se subvencionirati razmjena i mobilnost ljekara, nastavnika/učitelja, stručnjaka za razvoj i biznis prema izoliranim zajednicama (FBiH/RS).

“Uspostava Nezavisne komisije za izradu preporuka o utvrđivanju i uklanjanju diskriminatornih praksi u osnovnom i srednjem obrazovanju sa posebnim fokusom na zaštitu od etničke, vjerske i jezičke diskriminacije pri Ministarstvu civilnih poslova BiH, koja će izraditi pregled stanja NPP-ova i praksi i izraditi set preporuka za kao zvanični dokument prema kantonalnim i entitetskim ministarstvima obrazovanja/prosvjete (BiH)”, prijedlog je Durakovića.

Na kraju je kazao da je ovo minimum koji traži kao potpredsjednik Republike Srpske i glas Bošnjaka i Hrvata povratnika u ovaj bh. entitet.

“Molim vas da ove stvari ne izostavite iz tih dokumenata i zahtjeva”, istakao je Duraković.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.