Klupko se odmotava, advokat Ifet Feraget ponovio niz činjenica iz slučaja Memić koje je “sudija Perić izostavio”

Ifet Feraget, advokat porodice Memić u emisiji Newsnight na N1 televiziji komentarisao je oslobađajuću prvostepenu presudu Suda BiH u slučaju Dženan Memić, a prema optuženima Zijadu Mutapu, Alisi Ramić (djev. Mutap), Hasanu Dupovcu, Josipu Bariću i Muameru Ožegoviću.

Iznio je Feraget, kako kaže, niz činjenica koje je sudija Suda Bosne i Hercegovine Branko Perić danas izostavio, odnosno, nije spomenuo.

Feraget je istakao da u jednom dijelu i jeste očekivao ovakvu presudu s obzirom na visoke standarde dokazivanja nečije krivice.

“Međutim, ni u kojem slučaju nisam očekivao ovakvu presudu u cijelosti niti onakav način njenog izricanja i tu, dakle, mislim na sudiju Branka Perića”, naveo je Feraget za N1.

Zatim je Feraget naveo da ga je na neki način iznenadila konfrotacija između sudije Suda BiH i tužilaca te je dodao da bi on, da je na takvoj funkciji, upravo radio na uspostavljanju što boljih međuljudskih odnosa.

“Taj segment ljudskih resursa je ustvari najveći potencijal svake institucije, a pogotovo kada govorimo o pravosuđiu. Prije nekoliko mjeseci sam upozorio tužioce da se stiče dojam da je cilj Suda da se ponizi Tužilaštvo.

Taj utisak sam stekao na osnovu komunikacije predsjednika Vijeća suda (Perića op.a.) sa tužiocima. Da sam ja tužilac, s poštovanjem bih se obraćao prema sudu, ali ne bih dozvolio da se oni obraćaju prema meni na način koji ugrožava moje dostojanstvo.

Tužilac ima pravo da predloži dokaz, sud odlučuje da li je on relevantan. Nakon toga tužilac može od njega odustati ili ga sud odbaciti, ali na ličnoj osnovi tužilac i sudija nemaju šta raspravljati u sudnici”, pojasnio je Feraget.

Današnje obraćanje sudije Perića, kako kaže, podsjećalo ga je na ukor tužiocima u ovom predmetu.

“I također ono što je bilo veoma neuobičajeno jeste njegov osvrt na istragu koja je u toku. Pa je tako, između ostalog, rekao ‘bavimo se posrednim krivcima, a ne znamo šta je sa glavnim krivcem’. Pa gospodine Periću to u ovom postupku nije ni predmet optuženja i ne trebate ni znati šta je sa glavnim krivcem dok istraga ne utvrdi te okolnosti.

Rekao je da se bavimo propustima u istrazi i da nas to udaljava od prioritetnog cilja. Da se mi nismo bavili propustima u istrazi, Dženan bi stradao u saobraćajnoj nesreći koja se nije ni desila.

Ovaj se događaj mora posmatrati iz šireg aspekta. Nismo mi podigli lažnu optužnicu i nismo mi željeli da pet godina potrošimo na dokazivanje da se nije ni desio taj događaj. Hasan Dupovac i Josip Barić su učestvovali u toj istrazi čiji rezultat je odluka Vrhovnog suda da se saobraćajna nesreća nije ni desila”, naglasio je advokat porodice Memić.

Spomenuo je da je Alisa Mutap svoju izjavu dala 9. februara 2016. godine pred KUM-om policajcu Josipu Bariću navodeći da je rekla da se onesvijestila u onom trenutku kada se okrenula.

“To je njena izjava. Nakon toga ona uzima Dženanov telefon, a mi ne znamo kako. Zatim, ona komunicira sa četiri policajca, sa nekoliko doktora i medicinskog osoblja, zatim sa doktorima na KUM-u i svi oni kažu da je bila orijentisana, komunikativna i svjesna. Ona ispred KUM-a, prema izjavi svjedoka koji je saslušan u sudnici kaže svom ocu ‘tata zovi svoje ljude’.

Taj policajac u svojoj prvoj izjavi, optuženi Josip Barić navodi da mu je Alisa Mutap rekla da ne zna šta se desilo i to navodi 9. februara i to je dokaz koji je danas izveden pred sudom, ali to sudija Branko Perić nije komentarisao. Zatim, on 10. marta kaže ponovo da mu je 9. februara Alisa rekla da ih sigurno nije udario automobil i da ih je napao neko ko je sakriven iza drveta.

I pitam vas kakva je logika da policajac kojem je rečeno da ih nije udario automobil i dalje traže vozilo i da ga podmeću. Istraga se vodi u skladu s okolnostima slučaja. Dakle, svjedoci u sudnici su rekli da su vidjeli Alisu i Dženana kako šetaju, Dženan je gledao u telefon djelovali su posvađano i šetali su odvojeno. Nakon nekog vremena čuo se udarac i da je neko rekao ‘šuti’ te da je to bio ženski glas.

Neko je brisao snimke sa hotela Crystal i sudija Perić kaže da to nije dokazano van razumne sumnje da je to petooptužni (Muamer Ožegović op.a.) i slažem se s tim. Međutim, sudija nije rekao da su policajci tom petooptuženom kada je nestalo struje rekli da im javi kada ona dođe. Ožegović je zatim svom podređenom rekao da se pregleda snimak od 8. februara od 21:00 do 21:30 sati”, ispričao je detaljno Feraget.

Podsjetio je i to da bi na snimku bili vidljivi pješaci, zatim policijsko auto kao i džip koji je zaustavio Hitnu pomoć i rekao Alisi da se “ona ničega ne sjeća”.

“To je samo milioniti dio ovog slučaja, ali o kakvoj mi fragmentnoj amneziji pričamo ako je džip mogao zaustaviti Hitnu pomoć i reći to Alisi. Međutim, to danas sudija Perić ništa nije rekao”, ustvrdio je Feraget.

Zatim je naveo i propuste koje je napravio Hasan Dupovac, a to je, između ostalog, da je ispitivao Alisu pred roditeljima.

“Samim time, taj je dokaz odmah uništen, međutim, to je danas bilo razumno sudiji Periću”, dodao je.

Pitali smo Ferageta koji su naredni postupci.

“Čekamo napismeno presudu, ali ja se ne mogu žaliti jer sam punomoćnik oštećenog u ovom postupku i veliki problem našeg Zakona o krivičnom postupku, a to je marginalizacija oštećenog. Ako me pitate na koji način smo stigli i dovdje to je vrlo teško odgovoriti. Borimo se na hiljadu načina gdje oštećeni, u ovom slučaju Muriz Memić ne smije stajati uz tužioca i predlagati dokaze kao u mnogim zemljama.

Ne treba se plašiti oštećenog, njemu je najviše stalo do istine porodicu Memić isto kao i porodicu Dragičević samo zanima ko je ubio njihovu djecu. Tužilaštvo će sasvim sigurno izjaviti žalbu, koja će nadam se, biti detaljno sastavljena.

Ovo nije konačna odluka sačekat ćemo stav Apelacionog vijeća. Postoji čitav niz dokaza koji ukazuju na mogućnost da su optuženi djelovali u cilju pružanja pomoći počiniocu nakon počinjenog krivičnog djela”, zaključio je Feraget.

Pogledajte snimak gostovanja Ferageta.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.