in

KLUPKO U AFERI “IKONA” SE ODMOTAVA Tužilaštvo BiH zatražilo od Željka Komšića podatke o nabavci ikone

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od člana Predsjedništva BiH Željka Komšića podatke o nabavci sporne ikone koju je Milorad Dodik u decembru prošle godine poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu

Tužilaštvo BiH traži da im se dostave: Program posjete ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Predsjedništvu BiH, zaprimljen od strane MVP-a BiH; Odluku o nabavci poklona uručenih prilikom navedene posjete; Pravilnik o troškovima reprezentacije, datim i primljenim poklonima Predsjedništva BiH, te Instrukciju o evidenciji datih i primljenih poklona, kao i sve druge interne akte kojima je regulisana nabavka i evidencija poklona u Predsjedništvu BiH.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od člana Predsjedništva BiH Željka Komšića podatke o nabavci sporne ikone koju je Milorad Dodik u decembru prošle godine poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, javljaju Vijesti.ba.

Tužilaštvo BiH provjerava navode iz Informacije, dostavljene aktom Ministarstva vanjskih poslova BiH od 17. decembra 2020. godine, u vezi s Notom Ambasade Ukrajine u BiH od 16. decembra 2020. godine.

Od Komšića se traži da dostavi sve informacije u vezi s protokolom, odnosno programom dvodnevne posjete ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova, 14. decembra 2020. i 15. decembra 2020. godine Predsjedništvu BiH (kada je Predsjedništvo BiH primilo od MVP-a BiH program navedene posjete, ko je ispred Službe protokola Predsjedništva BiH i Kabineta predsjedavajućeg bio zadužen za realizaciju programa posjete, da li je programom posjete bila predviđena razmjena poklona, te da nam dostavite podatke o nabavci uručenih poklona od strane Predsjedništva BiH i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH).

Također, dalje se navodi, potrebno je da ovom Tužilaštvu dostavi: Program posjete ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Predsjedništvu BiH, zaprimljen od strane MVP-a BiH; Odluku o nabavci poklona uručenih prilikom navedene posjete; Pravilnik o troškovima reprezentacije, datim i primljenim poklonima Predsjedništva BiH, te Instrukciju o evidenciji datih i primljenih poklona, kao i sve druge interne akte kojima je regulisana nabavka i evidencija poklona u Predsjedništvu BiH.

– Također je potrebno da nam dostavite informaciju da li je poklon koji je ministru vanjskih poslova Ruske Federacije uručen dana 14. decembra 2020. godine od strane predsjedavajućeg Predsjedništva BiH zaveden u bilo koje evidencije Predsjedništva BiH, uključujući i kabinete članova Predsjedništva BiH. Ukoliko jeste evidentiran, potrebno je dostaviti ovjerenu kopiju evidencije u kojoj je taj podatak zaveden. Tražene informacije i dokumentaciju dostaviti ovom Tužilaštvu hitno, navodi se u Zahtjevu Tužilaštva BiH.

Predivna priča dolazi iz BiH: Siniša vratio Šabanu novčanik pun novca, postali veliki prijatelji!

Emir Hadžihafizbegović ogorčen, ne želi više da šuti: “Gadi mi se sve ovo!”