Klupko u slučaju Dženan Memić se odmotava – Nastavak suđenja Mutap i drugi: Svjedok izjavio kako mu je optuženi naknadno donio komadiće stakla

U nastavku suđenja za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u Sarajevu u februaru 2016., svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je kako mu je optuženi Hasan Dupovac naknadno donio komade stakla sa mjesta događaja, ali je naveo da ti tragovi nisu imali nikakvog uticaja, javlja BIRN BiH.

Nijaz Smajić je rekao da radi u Ministarstvu unutrašnjh poslova Kantona Sarajevo na forenzičkim vještačenjima tragova vatrenog oružja i mehanoskopiji. On je kazao da je u dva navrata vještačio tragove pronađene na mjestu događaja nakon stradanja Memića, koje je prvo upoređivao sa zelenim “Reno cliom”, a potom sa kombijem “Volkswagen”. On je naveo da je bila izdata naredba za vještačenje.

“Načelnik mi je to signirao, da se hitno uključim. To je bilo prioritet prioriteta”, prisjetio se Smajić.

On je kazao da je otišao u prostor gdje je bilo vozilo “Reno clio”, a gdje je došao i Dupovac.

“Pokazao mi je tri-četiri sitna komada stakla naknadno pronađena. Pitao je šta bi to moglo biti. Ja sam rekao da su najvjerovatnije isti komadi kao i već izuzeti”, rekao je Smajić.

On je rekao da nije dobio dopunu naredbe, te da tragove koji su ostali kod Dupovca više nije vidio.

Svjedok je kazao da vještačenjem nije povezao staklo i druge tragove sa “Reno cliom”, a da je na osnovu komada pokazivača pravca i fara zaključio kako potiču od “Volkswagen” transportera.

Na pitanja branioca Ermina Gačanovića, Smajić je rekao da su mu dva pokazivača pravca i far ukazali o kojem se vozilu radi i da dijelovi koje je donio Dupovac nisu imali nikakvog uticaja.

“To su samo sitni dijelovi od ovoga fara”, rekao je Smajić.

On se na kraju svjedočenja požalio na etiketiranja zbog posla koji je radio u ovom slučaju. Otac stradalog mladića, Muriz Memić, prokomentarisao je da je njegovo svjedočenje sramotno, na šta mu je predsjedavajući Vijeća Branko Perić skrenuo pažnju da takvo obraćanje nije primjereno za sudnicu.

Za prikrivanje dokaza sudi se Zijadu Mutapu, njegovoj kćerki Alisi Ramić (ranije Mutap), tadašnjem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage Hasanu Dupovu, policajcu Josipu Bariću i radniku hotela Muameru Ožegoviću.

Svjedok Adnan Hodžić ispričao je da je negdje u 22:30 ili 22:40 sati, prolazeći Velikom alejom na Ilidži, primijetio mladića i djevojku leđima okrenutim kod vozila “BMW” i da je zasvirao jer mu se učinilo da je to Dženan Memić, kojeg je poznavao.

On je rekao da mu je tu noć oko pola jedan brat javio da je Dženan imao udes.

Na pitanje o relevantnosti ovog svjedočenja, tužilac Ćazim Hasanspahić je kazao da svjedok ukazuje na satnicu dešavanja, a što je u vezi sa izjavama drugih svjedoka koji su kasnije dolazili na mjesto događaja.

Suđenje se nastavlja 14. jula.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.