Kolumnista iz Crne Gore o posjeti Zdravka Krivokapića BiH: “Niti jednom nije pomenuo riječ “genocid”

Posljednje Vijesti

Novinar i kolumnista Andrej Nikolaidis je analizirao posjetu crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića BiH. Kazao je, između ostalog, da je posjeta Krivokapića u najmanju ruku “čudna”.

“Posjeta je u najmanju ruku čudna. Barem da istaknem kako bi iz moje perspektive trebala izgledati posjeta crnogorskog zvaničnika Sarajevu i time završiti posjetu BiH. Nema nikakve potrebe da se Banjaluka i Sarajevo izjednačavaju. Sarajevo je glavni grad BiH. Ja bih volio vidjeti lično crnogorskog zvaničnika koji će uredno posjetiti Sarajevo i vratiti se kući, baš kao što zvaničnici svijeta posjete Podgoricu, ne idu u Berane”, kazao je Nikolaidis.

Dodaje da Krivokapić dolazi sa hipotekom vlastite idologije.

“Krivokapić dolazi sa hipotekom vlastite idologije, rekao bih da je manje-više neuspješno žonglirao i pokušavao se dodvoriti bh. javnosti. Posve sam siguran da se ugodnije osjeća u Banjaluci i da mu je laknulo kad je pošao u Banjaluku“.

BiH kao prvi izbor za posjetu?

“Nije on izabrao, nego da je zapalo. On je isticao više puta da bi mu prva opcija bila Beograd, potom Moskva. U svakom slučaju ja se radujem što je on otišao u BiH”.

Nikolaidis poručuje da bi bio mnogo zadovoljniji retorikom Krivokapića da nije…

“Još bih radosniji bio da je imao drugačiju retoriku i da nije pokušao izjednačiti sve strane u agresiji na BiH. Nisam zadovoljan njegovom porukom kako u ljubavi i razvodu nikad nema jedne strane koja je kriva, nego su sve strane na neki način krive. Ta vrsta distribucije krivice je iritantna; jer kao što je poznato BiH nije napala Srbiju, nego je JNA naoružala jedan dio stanovništva BiH i na svaki mogući način je Srbija pomagala zlo koje se dešavalo u BiH. To nisu dobre poruke“.

“Njegove neke doskočice su naišle na poprilično odobravanje dobrodušnih građana BiH kojima su se neke stvari desile upravo jer su “dobrodušne””.

Ovo je njegov maksimum, kazao je.

“Ovo što ste dobili je njegov maksimum. Niti jednom nije pomenuo riječ “genocid”. Ako ne možete prepoznati srpskog nacionalistu, prepoznat ćete ga po tome što ni pod kojim okolnostima neće priznati da se desio genocid”.

Leave your vote