Komšić se javio iz Kijeva nakon sastanka sa predsjednikom Ukrajine Zelenskim: Ljudski, politički i moralno je važno biti na strani Ukrajine

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović razgovarali su danas u Kijevu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim o brojnim temama, uključujući i podršku najvećeg dijela BiH borbi Ukrajine u ratu s Rusijom. Inače planom posjete predviđeno je da članovi Predsjedništva BiH prisustvuju međunarodnoj konferenciji Krimska platforma.

–Mislim da je posjeta Ukrajini izuzetno važna kako bismo pokazali da najveći dio BiH od početka ruske agresije stoji uz pravednu borbu ukrajinskog naroda, predvođenu predsjednikom Zelenskim – kazao je Komšić u izjavi za Fenu iz Kijeva.

Rekao je da su svi u BiH, “koji su i sami bili žrtve agresije”, uključujući i genocid u Srebrenici, itekako dobro znaju koliko je značila svaka pomoć s obzirom na to da se radi o odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta,

ali i civilizacijskih vrijednosti da svaka nacija i država odlučuje o svom putu u budućnost.

–Mislim da je i ljudski, i politički, i moralno važno biti na strani Ukrajine – naglasio je Komšić.

Inače planom posjete predviđeno je da članovi Predsjedništva BiH prisustvuju međunarodnoj konferenciji Krimska platforma.

Ovo je prvi put da neko od članova Predsjedništva BiH posjeti Ukrajinu od početka rata, koja se već godinu i po brani od ruske agresije, a u međuvremenu je ta zemlja uspjela osloboditi veliki dio teritorija i napraviti velike pomake na terenu.

Drugi član Predsjedništva BiH Denis Bećirović u izjavi iz Kijeva za N1 kazao da je posjeta dogovarana mjesecima, jer je zahtjevna u organizacionom smislu.

Također, kazao je da je u razgovoru sa predsjednikom Zelenskim iskoristio priliku i pozvao ga da posjeti BiH kada to prilike budu dozvoljavale.

BiH i Ukrajina dijele zajednički cilj – članstvo u Europskoj uniji, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nakon sastanka s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i članom Predsjedništva Denisom Bećirovićem u srijedu u Kijevu.

“Bio je srdačan susret i prijateljski razgovor o stanju u Ukrajini i Evropi. Iskazao sam podršku ogromne većine građana BiH herojskom i slobodarskom narodu Ukrajine.

U ovom momentu je važno da sve demokratske države iskažu punu solidarnost s narodom Ukrajine, jer je to i borba cijele Evrope za sigurnu budućnost“, kazao je Bećirović u izjavi za N1.

“Kazao sam da odlikovanje koje je Dodik dodijelio Putinu ne odražava ni približan stav ogromne većine građana BiH.

Iskoristio sam priliku da predsjednika Zelenskog pozovem da, kada prilike dozvole, posjeti Bosnu i Hercegovinu. Do kraja dana imamo veliki broj dogovorenih sastanaka.

Sutra je također vrlo zgusnut raspored sastanaka, jer je Dan nezavisnosti Ukrajine“, dodao je Bećirović u izjavi.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.