Kurt Bassuener posve otvoreno i jako sarkastično na Sattlerovu poruku o “zabrinutosti”: Dodik se trese od straha

Dvodnevno obilježavanje neustavnog dana bh. entiteta Republika Srpska, koje je upriličeno u svim većim gradovima tog entiteta uprkos odluci Ustavnog suda BiH o njegovoj neustavnosti, naišao je na “mlaku” reakciju međunarodnih zvaničnika u BiH.

Tako je, nakon, što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt jučer “osudio” ove postupke, sinoć isto uradio i šef Delegacije Evropske Unije u BiH i specijalni predstavnik EU Johann Sattler.

On je na Twitteru napisao da oštro osuđuje negativnu, zapaljivu retoriku podjela koja se mogla čuti od lidera RS-a 9. januara.

“Takva retorika i postupci ugrožavaju stabilnost i prosperitet zemlje iu potpunoj su suprotnosti sa perspektivom zastave Evropske unije”, napisao je Sattler na Twitteru.

U mnoštvu komentara na ovu Sattlerovu objavu, u kojima ga se poziva na djelovanje umjesto riječi zabrinutosti ističe se onaj vodećeg političkog analitičara američke organizacije Vijeća za demokratizaciju politike Kurt Bassuener.

“Siguran sam da se zbog toga trese u čizmama. Pogotovo kada mu Varhelyiev paket nudi ono što on i njegov saveznik Dragan Čović žele. Riječi, riječi. EU ima mandat, ali očigledno ne uspijeva pružiti kredibilno sredstvo zastrašivanja”, odgovorio mu je Bassuener.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.