Milan Dunović odbrusio Marinku Čavari: “Zabijanje glave u pijesak i plašenje naroda eventualnom nestabilnošću”

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović optužio je predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Marinka Čavaru da obmanjuje javnost tvrdnjom da je bez izmjena izbornog zakona nemoguće izabrati izaslanike u federalni Dom naroda.

“To je kontinuitet težnje da se zadrži postojeće stanje i ucjenama i blokadama iznudi nastavak pregovora o izmjenama Izbornog zakona, u kojima bi se Dragan Čović unio u ustave i Izborni zakon kao jedini, legitimni i doživotni gospodar života svih Hrvata u BiH. Time bi, po sili takvih zakona, dobio i moć upravljanja Bosnom i Hercegovinom, do njene disolucije.

To što Čavara ne shvata ili ne želi shvatiti kako ovo vodi državu u raspad, a ne u EU kako nas obmanjuje, to je posebna priča”, kaže Dunović.

“Tvrditi da nije moguće popuniti Dom naroda u momentu kada imamo popunjen isti, a napominjem da je popunjen nakon presude po „Apelaciji Ljubić“ je zabijanje glave u pijesak i plašenje naroda eventualnom nestabilnošću, u momentu dok traje agresija na Ukrajinu,” poručio je Dunović.

Dunović podsjeća da je na snazi Uputstvo za popunu Doma naroda koji je donio prethodni sastav CIK-a, koji je, kako tvrdi Čavara bio legitiman, insinuirajući da današnji, zakonski izabran saziv to nije.

Pored toga neophodno je napomenuti da i Ustav FBiH definiše kvote konstitutivnih naroda i ostalih, koji se delegiraju u Dom naroda iz kantonalnih skupština.

“Napominjem da je svojevremeno Borjana Krišto pokrenula apelaciju pred Ustavnim sudom BiH na ovaj član Ustava Federacije BiH, smatrajući da će tako izdejstvovati ono što HDZ naziva „legitimnim predstavljanjem naroda“.

Postavlja se pitanje kako je dotična znala da će njena apelacija biti odbijena, te istu povukla prije donošenja odluke Ustavnog suda BiH”, zaključio je potpredsjednik FBiH.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.