Milan Dunović reagovao nakon što ga je u Parlamentu BiH izvrijeđala Sanja Vulić: Sretan sam što nisam prošao njen proces certifikacije

Zastupnica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine jučer je tokom sedme sjednice u Sarajevu kolegu Milana Dunovića (Demokratska fronta) nazvala “dekorativnim Srbinom”.

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH raspravljano je o inicijativi da se 25. maj proglasi Danom žalosti u Bosni i Hercegovini.

Ova inicijativa jučer nije dobila podršku Komisije, a na sjednici je zastupnik Milan Dunović pojašnjavao ovaj prijedlog.

Prijedlog se nije svidio zastupnici Sanji Vulić (SNSD), pa je ona vrijeđala Milana Dunovića.

-Kada su mi rekli na početku prošlog mandata da u Sarajevu ima dekorativnih Srba nije mi bilo jasno šta to znači.

Nakon diskusija Dunovića shvatila sam ko su i kakvi su dekorativni Srbi – kazala je Vulić.

Brzo je reagovao i predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić, koji je kazao da se prema svim zastupnicima treba odnositi s poštovanjem.

-Molim Vas da se poštuje dignitet kolega u Parlamentu. Ovo je zaista jedna neprimjerena izjava, molimo Vas da se vratimo u dnevni red i bez atributa i kvalifikacija – rekao je Zvizdić.

Dunović u reakciji za Faktor kaže da je “žalosno da u parlamentarnim klupama sjede ljudi kojima je vrijeđanje prirodni način komunikacije”.

-Prije uvrede izrečene meni, kolegica Vulić je pogrdnim imenima nazivala i direktora BHRT-a (Belmina Karamehmedovića op.a.), bavila se uređivačkom politikom javnog servisa, umjesto finansijskim izvjštajem, te pokušavala obesmisliti rad Parlamentarne skupštine BiH – ističe Dunović.

Problem je nastao, kako kaže Dunović, kada je poručio Vulić da na jednoj od parlamentarnih komisija nisu glasali samo Bošnjaci.

-Termin “dekorativni Srbin” koji je direktno meni uputila dobio sam kad sam rekao, između ostalog, da za izvještaj BHRT-a na Komisiji za saobraćaj nisu glasali samo Bošnjaci, kako ona javno tvrdi nego i ja.

Kada sam kasnije rekao na Tuzlanskoj kapiji nisu ubijena samo bošnjačka djeca, uslijedila je nova njena uvreda, jer valjda ona treba da izdaje certifikat o pripadnosti nekoj etničkoj grupi.

Ako je tako, sretan sam što nisam prošao njen proces certifikacije – naglašava Dunović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.