Milina koje nema nigdje na svijetu: Bišćevića kuća u Mostaru čuva običaje ispijanja turske kafe uz ćeif i sevdah

Bišćevića kuća u Mostaru jedna je od najposjećenijih kuća iz perioda osmanske vladavine u našoj zemlji koja čuva tradicionalne običaje sevdaha i ispijanja turske kafe uz ćeif, a nakon dvije godine pauze uzrokovane koronavirusom ponovno je oživjela taj duh.

Direktor turističke agencija Fortuna Mili Bijavica pod čijim okriljem ova kuća godinama djeluje kao muzej, nam kaže da je nakon dvogodišnje pauze, otvaranje vrata ove kuće u aprilu privuklo posjetitelje što, govori koliko je značajna u turističkoj ponudi najvećeg grada na Neretvi.

“Najveći broj gostiju nam dolazi iz Njemačke, Austrije i Francuske u sklopu jednodnevnih posjeta Hercegovini u aranžmanu turističkih posjeta Hrvatskoj. Imamo već nešto gostiju koji dolaze iz Amerike, a u julu očekujemo i značajan broj Britanaca. Pomalo nam se otvara i Azija tako da smo prošle subote imali goste iz Singapura. Ali sve je to daleko manje od onoga što je bilo prije pandemije” kaže Bijavica za Klix.ba.

Objašnjava nam kako je Bišćevića kuća pod svoje okrilje preko turističkih agencija godišnje primala 100 hiljada gostiju i da će trebati još mnogo truda, vremena i strpljenja da se vrati na taj broj posjeta, kao što će trebati i kompletnom turizmu ne samo u Mostaru nego i cijelom svijetu.

Oni koji dolaze, uživaju u ambijentu osmanske arhitekture i ljubaznosti osoblja koje im predstavljajući bogatu tradiciju ostavlja lijepe uspomene koje nose iz najvećeg grada na Neretvi.

Uz razgovore o historiji im predstavljaju proces pravljenja turske kafe uz sevdah i ćeif te pokazuju jedinstveni ambijent kuće koja spolja izgleda skronmo dok u svojoj unutrašnjosti krije raskoš i bogatstvo, što pokazuje kako se u tom periodu ona radila za porodicu a ne za druge.

Nalazi se u blizini stare gradske jezgre i Starog mosta pa je turistima veoma dostupna i impresivna kako izgledom tako i doživljajem koji donose priče i običaji uz izuvanje obuće pri ulasku, do fotografiranja u prostoriji koja je diljem svijeta poznata kao “Bišćevića ćoša”.

Iz te sobe na dva isturena stuba visoka 15 metara na rijeci Neretvi pruža se prelijep pogled, pa se posjetitelji uz rekvizite tog vremena neizostavno fotografiraju.

To je ono mjesto o kojem su pisci pričali, govoreći o svjetlosti u Mostaru koja je Andrića probudila, jer soba ima osam prozora i u njoj ko spava zaista doživi buđenje uz tu svjetlost.

Redovni gosti ove kuće su bili veliki umjetnici, te je bila mjesto snimanja poznatih filmova i serija za vrijeme Jugoslavije, a skoro sve sevdalinke i emisije o sevdahu su u njoj snimane.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.