in ,

Milorad Dodik nastavlja da “udara” po svome: “Ne bojim se hapšenja, ići ću u Sarajevo da blokiram odluke Predsjedništva BiH”

Milorad Dodik nastavlja po starom.

Milorad Dodik nastavlja po starom.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da se “Republika Srpska neće povući ni pedalj u političkoj borbi u vezi sa nametanjem odluke Valentina Inzka” i da ga “raduje pojačana svijest i odgovornost svih političkih faktora u RS-u”.

“Jedinstveno smo nastupili što je funkcionalno i korisno za sve građane. Ovo nije ničija pojedinačna politička borba. Ovo je borba svih nas. Ako nas ovdje slome i patosiraju, RS nema budućnosti”, izjavio je Dodik.

On ističe da aktuelna situacija u BiH “može trajati danima, mjesecima, godinama”, te da izlaz iz krize vidi u tome da se “nametnuta Inzkova odluka odmah stavi van snage”.

“Ukoliko suspenduju Inzkovu odluku možemo razgovarati. Ako nastave napade na RS slijede nove odluke i zakoni. I neka znaju da ćemo sprovoditi usvojene odluke u Narodnoj skupštini. Odbijamo postupanje sudova i tužilaštva BiH po nametnutim zakonima”, rekao je Dodik u intervjuu za “Večernje novosti”.

Dodik je rekao da predstavnici RS neće odlučivati u zajedničkim institucijama BiH sve dok se ovo pitanje ne povuče, a kada se povuče onda će se odlučivati šta dalje.

“Moguće je samo da se praksa nametnutih zakona i odluka poništi i da uđemo u dijalog o tome. Mi ne bježimo od dijaloga, ali to podrazumjeva jasno da se kaže gdje je mjera i da se ljudima omogući sloboda govora, stava i političkog odnosa prema nekom pitanju”, rekao je Dodik.

On je naveo da će RS “zaštiti svakog građanina od nametnutih rješenja Inzka”.

“Oformit ćemo advokatske timove i nikoga nećemo ostaviti na vjetrometini. Policija Republike Srpske imat će obavezu, čim zakoni koje smo usvojili stupe na snagu da po njima postupa i štiti hrađane”, rekao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH kaže da nema strah od hapšenja zbog izrečenih stavova o Srebrenici, te da je zato od početka tražio da ga čuva policija Republike Srpske, “a ne da ga štite oni koji bi ga hapsili”.

Dodik je rekao da će ići u Sarajevo u Predsjedništvo, jer “ima situacija kada hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić može da zakaže sjednicu” kada on nije prisutan i da “izglasava neke odluke, osim vojnih”.

“Nekada će biti potrebno moje fizičko prisustvo na sjednici da bi potegao pitanje nacionalnog interesa i stvari prebacio na Narodnu skupštinu Republike Srepske”, rekao je Dodik.

On je istakao da će njegovo djelovanje u Predsjedništvu BiH biti takvo da će na svakom pitanju, odnosno odluci Predsjedništva, koje se stavi pred njega, potegnuti pitanje vitalnog i nacionalnog interesa, te da će od zapisnika pa do svih drugih odluka glasati protiv u prvom krugu, a u drugom potegnuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

“I to sve ide u Narodnu skupštinu RS koja je mjesto konačne odluke. Narodna skupština je mjesto odluke, a ne Predsjedništvo BiH i toga neka budu svjesni u Sarajevu”, kazao je Dodik.

Christian Schmidt i ambasador SAD-a Eric Nelson sastali se u Sarajevu: “Efikasno partnerstvo SAD-a i OHR-a”

Poznato kada naša gazela Amel Tuka trči za zlato na Olimpijskim igrama u Tokiju