Milorad Dodik o prozvikama šefa NATO-a Jensa Stoltenberga: “Ne mogu da vjerujem da sam ja toliko značajna faca”

Milorad Dodik je u intervjuu za Sputnjik, po pitanju vojske, rekao da se ništa nije promijenilo od onoga što je pričano prije mjesec dana.

– Mi smo poslali materijale u skupštinu. Niko od predlagača to nije povukao. Predloženi su određeni zaključci da se povlači saglasnost i ostavlja rok od šest mjeseci da se normativno uredi ta oblast. Od početka smo govorili da smo spremni da vojni potencijal na nivou BiH bude prepolovljen. Ako toga nema, imamo dva procesa – napomenuo je Dodik.

On je pojasnio da je jedan da se donese zakon o vojsci RS koja joj po Ustavu pripada, ali je ukinuta nasiljem međunarodnog faktora, i druga, zakon o demilitarizaciji prostora RS u pogledu vojnih struktura, ne policijskih.

Odgovarajući na pitanje da li misli da će Zapad da dozvoli vojsku RS, Dodik je rekao da je to put kojim RS ide.

– To je put kojim idemo. Oni su uporno nastojali da nas gurnu u NATO savez. Zato razumijem generalnog sekretara NATO saveza koji stalno nešto govori protiv mene. Ne mogu da vjerujem da sam ja toliko značajna faca. Ali i dalje mu poručujem da RS neće u NATO i da je izrazila svoju volju kroz odluku Skupštine. Srpska želi da ostane neutralna, SRS nije za NATO i nije ni za jedan drugi vojni savez – naglasio je Dodik.

Koncentracija vojske na prostoru BiH uvijek se kroz historiju, kako kaže, loše završavala i zato je demilitarizacija najbolja ponuda.

Komentarišući to što je komesaru EU Oliveru Varheljiju prenio da su predstavnici RS spremni da se vrate u institucije ukoliko bi bio ukinut Inzkov zakon i šta će ako ne bude ukinut, Dodik je ponovio da se neće vratiti.

– Nećemo se vratiti. To je njima jasno. Ako je iko htio da razbije BiH, a očigledno je Inzko htio, onda je u tome uspio. Kakav god bio razvoj situacije, pa i kad se vratimo Bosna neće nikad biti kao ona od prije godinu dana – istakao je Dodik i dodao da nema nikakvog razloga za strah od izbijanja nekog sukoba.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.