Milorad Dodik otkrio detalje razgovora sa specijalnim izaslanikom Joe Bidena: “Bilo je tu teških riječi”

Posljednje Vijesti

Nakon sastanka sa Ursulom von der Leyen u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine te sastanka Milorada Dodika i specijalnog izaslanika američkog predsjednika Josepha Bidena za Zapadni Balkan Gabriela Escobara, iz Istočnog Sarajeva obratio se Milorad Dodik.

Kazao je kako su se u razgovoru sa Escobarom dotakli pitanja na kojima on insistira, a odnose se na stabilizaciju situacije unutar BiH, deblokiranje državnih institucija i zaustavljanje nepoželjne retorike.

“Ono što sam mu rekao jeste da posljednja odluka o dolasku visokog predstavnika nije pravna, nego da je politička odluka. Sama tvrdnja gospodina Escobara da se nigdje ne traži da Vijeće sigurnosti imenuje visokog predstavnika je provođenje sile.

Njihove namjere su se uvijek odnosile na to da nam na kraju nametnu neku nepravnu odluku kao što je Inzkova”, rekao je Dodik.

Zatim se osvrnuo na Escobarovo upozorenje da će prijetnje otcjepljenjem samo dovesti do ekonomske izolacije RS kazavši da “RS o otcjepljenju govori kao o rješenju koje će se samo nametnuti jer BiH nije funkcionalna”.

Također, Dodik je kazao da je u Escobarovom govoru bilo prijetećeg tona.

“Ja sam rekao ako nastavi prijetiti da nećemo razgovarati, on je rekao da to nije prijetnja nego činjenica. Znam ja njega odavno, al sigurno se i on promijenio. Mogu mu ovako odavde poručiti da nasilje koje vršila njegova administracija više nije moguća.

Deplasirano je prijetiti meni sankcijama kad mi je njegova zemlja već uvela sankcije. Čak se osjećam udobno. Razgovor mislim da ni za mene ni za njega nije bio lak. Bilo je tu i teških riječi”, rekao je Dodik odgovarajući na pitanje novinara.

Leave your vote