“Milorada Dodika nijedan sapun neće sprati, tužit ćemo ga…”

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine daje punu podršku radu Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine u procesuiranju svih uključenih u rušenje ustavnog poretka države. Očekuju da pravosudni organi brzo i efikasno procesuiraju i pred lice pravde privedu sve pojedince koji su poticali i učestvovali u institucionalnom podrivanju suvereniteta i cjelovitosti Bosne i Hercegovine.

“U vezi sa izjavama nositelja antidržavnih aktivnosti, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, SDP BiH obavještava javnost da ćemo Tužilaštvu BiH protiv njega podnijeti krivičnu prijavu zbog počinjenja krivičnog djela Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a stav (5) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine”, poručeno je iz ove stranke.

Njegova izjava da će sarađivati sa SIPA-om “ako budu okupani očešljani i da se ne osjeti nikakav miris koji nose iz Sarajeva” predstavlja jedan od najgorih oblika ksenofobije i rasizma iskazanog od službenih dužnosnika jedne države u novijoj historiji, naveli su iz SDP-a.

“Kada bismo i zanemarili djela javnog kršenja Ustava i Dejtonskog sporazuma, ovakva izjava po sebi je dovoljan razlog za procesuiranje i neodložnu smjenu ovog dokazanog šoviniste i rasiste. Govorenje o “prljavštini” glavnog grada države koji je pretrpio najgore oblike uništenja i ubijanja njegovih građana djeluje kao zloslutni preludij i najava nekih novih ‘čišćenja’ od ‘prljavih’ preživjelih žrtava.

Znakovito je da ovakve poruke u gotovo identičnoj formi dolaze iz Hrvatske i od Milorada Dodika. Ako je međunarodna zajednica spremna gledati ponavljanje takvog scenarija, mi u Bosni i Hercegovini sigurno više nećemo gledati kako nas se opet pozicionira na prugu kojoj se približava voz”, poručili su iz SDP-a.

Izjava da će sljedećeg mjeseca zabraniti rad državnog Tužilaštva u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS), direktna je “najava Dodikovog zaokruživanja projekta agresivnog secesionizma”.

“Smatramo da je ovakvom izjavom jasno bacio rukavicu u lice domaćim pravosudnim i policijskim institucijama, koje ovih dana vode postupke u skladu sa svojim nadležnostima i ovlaštenjima, ali i predstavnicima međunarodne zajednice koji još uvijek kalkuliraju oko sankcioniranja secesionističkih postupaka vlasti RS-a.

Naravno da međunarodna zajednica ima alat i mogućnosti kojim bi odmah obustavili svaku vrstu ekonomske i druge vrste saradnje sa separatističkim snagama u RS-u, te da bez odlaganja izreknu sankcije šovinisti, rasisti i ratnohuškaču Miloradu Dodiku“, dodali su u SDP-u BiH.

Poručeno je kako Milorad Dodik – “pacifista u ratu, ratnohuškač u miru, na sebe i svoju porodicu navukao je takav “miris” koji im nijedan sapun niti najskuplji parfem neće sprati ni ukloniti”.

“Ovakvo ponašanje bi bilo za sažaljevanje i stručnu medicinsku pomoć, da on u svojoj bolesnoj želji, kako bi sebe i svoje zaštitio od odgovornosti i izvođenja pred lice pravde, nije krenuo u avanturu izazivanja sukoba. Naravno da smo svjesni kako njemu u svemu ovome treba incident, bilo kakva eskalacija ili neki nepromišljen gest građana kojima je stalo do mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Zato je važno zadržati pribranost i dati apsolutnu podršku institucijama Bosne i Hercegovine da rade svoj posao. I najslabija država koja odluči sa se suprotstavi kriminalu i korupciji na kraju pobijedi. Pobijedit će i naša Bosna i Hercegovina”, stoji na kraju reakcije SDP-a BiH.

Leave your vote

-1 points
Upvote Downvote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.