Ministar odbrane Slovenije u intervjuu za CNN upozorio zbog Dodika: “Ruski scenarij odvlači pažnju sa zapadnog Balkana, tamo Putinov prijatelj vuče čudne poteze”

Tokom ruske intervencije u Ukrajini, ministar odbrane Matej Tonin je u intervjuu za američku televiziju CNN istakao važnost jedinstva zapadnih saveznika, a ujedno je istakao i potrebu toga u Bosni i Hercegovini.

Upitan da li ono što se dešava u Ukrajini predstavlja prijetnju Sloveniji, Matej Tonin je rekao da su ovo ključni trenuci kada je potrebno jasno uraditi ono o čemu govore zapadni saveznici, prenosi “24ur”.

– Predsjednik Putin je otišao u Ukrajinu misleći da nećemo raditi ono što kažemo, pa sankcije moraju biti oštre. Ako smo jedinstveni, što je naše najjače oružje, onda ne vidim prijetnju Sloveniji – rekao je Tonin, opisujući postupke Rusije kao jasno kršenje međunarodnog prava, tvrdeći da je riječ o ruskoj invaziji.

Tonin je priznao da bi sankcije bile bolne ne samo za Rusiju, već i za EU zbog rasta cijena gasa.

– Kao što sam rekao, sankcije moraju biti oštre i fokusirane na rusko rukovodstvo, posebno na kompanije i finansijske tokove – dodao je on, dodajući da bi Rusija mogla izazvati probleme i na zapadnom Balkanu.

– Dio ruskog scenarija je da oni odvlače pažnju i bojim se da će se nešto loše dogoditi na zapadnom Balkanu, gdje Putinov prijatelj Dodik vuče čudne poteze – ističe Tonin.

Slovenija predložila da Ukrajina uđe u EU

Inače, smatra da se ponavlja ruski scenario iz Gruzije i Krima i odbacio je nagoveštaj da je Putin uhvatio Zapad levom nogom.

– Na nivou NATO-a i EU imali smo mnogo ministarskih sastanaka i pokazali jedinstvo, što je naša najjača prednost. Ako je htio podijeliti EU, to je bio loš potez. Ako želi manje NATO trupa na svojim granicama, to je bio loš potez jer to znači više NATO jedinica na istočnom krilu NATO-a – kazao je Tonin.

Upitan da li sada Ukrajinu treba primiti u NATO, Tonin je rekao da je Slovenija već podnijela prijedlog za ulazak Ukrajine u EU.

– Ukrajini je sada potreban jasan znak nade, a Slovenija je predstavila inicijativu da je primi u EU po brzoj proceduri. Moramo im pokazati da su dio Evrope – poručio je Tonin, ne pominjući članstvo u NATO-u, prenosi 24ur.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.