Ministrica pojasnila detalje: Evo kada će vaučeri od 200 KM za odmor biti dostupni građanima

Na nedavnoj sjednici Vlade Federacije BiH donesena je odluka o izdvajanju pet miliona KM za pomoć turističkom sektoru u BiH.

Jedna od odluka je i da će građani koji odmor budu željeli provesti u BiH i koji preko neke online platforme rezervišu smještaj, dobiti 200 KM.

Resorna ministrica Edita Đapo je pojasnila da oni koji budu željeli dobiti ovaj novac trebaju rezervisati turističku uslugu u vrijednosti minimalno 250 KM. To znači da bi građanin za taj rezervisani iznos platio samo 50 KM, jer bi od vlade dobio 200 KM.

U tu svrhu su izdvojena dva miliona KM. Rezervaciju će biti potrebno izvršiti putem neke od online aplikacija.

Ministrica Đapo rekla je za Klix.ba da će, nakon objave u Službenom listu, u narednih 20-ak dana resorno ministarstvo uputiti poziv online platformama koje nude mogućnost prodaje vaučera za ljetovanje i zimovanje u Bosni i Hercegovini.

Nakon što stignu prijave zainteresovanih, bit će potpisani ugovori i definisani svi detalji. Plan je da vaučeri budu dostupni građanima BiH već u julu, a važit će do kraja ove godine.

Povodom ove odluke, ali i velikog broja zainteresovanih, oglasila se i platforma “Odmori u BiH” koji su naglasili da programi vaučera još nisu dostupni te sve mole za strpljenje.

“Odluka o realizaciji programa turističkih vaučera za područje Federacije BiH je tek usvojena na današnjoj sjednici Vlade FBiH, te će u narednom periodu uslijediti naredni koraci ka realizaciji ovog programa.

Napominjemo da će korisnici vaučera biti isključivo stanovnici sa područja FBiH, koji će moći iskoristiti ponude turističkih subjekata na području FBiH. O datumu početka realizacije programa i načinu korištenja vaučera, ulozi platforme odmoriubih.ba i drugim detaljima javnost će biti blagovremeno obaviještena.”

Podsjećamo, resorna ministrica Edita Đapo je nakon posljednje sjednice Vlade Federacije pojasnila da oni koji budu željeli dobiti ovaj novac trebaju rezervisati turističku uslugu u vrijednosti minimalno 250 KM. To znači da bi građanin za taj rezervisani iznos platio samo 50 KM, jer bi od vlade dobio 200 KM.

U tu svrhu su izdvojena dva miliona KM. Rezervaciju će biti potrebno izvršiti putem neke od online aplikacija.

“S obzirom na porast cijena želimo da građani barem jedan dio svog slobodnog vremena provedu na odmoru. Vaučer u iznosu od 200 maraka dijelit će se putem internet platformi kao što su ekupon, kupi.ba, odmoriubih.ba i sličnim platformama koje prodaju turističke pakete unutar Federacije BiH”, rekla je tada Đapo.

Smatra kako bi se putem korištenja ovih platformi uklonila diskriminacija, jer će apsolutno svako ko plati karticom dobiti vaučer od 200 maraka, dok je najmanji paket 250 maraka.

“Naravno, ovaj program će trajati dok se ne potroše ova dva milijuna, a najkasnije do 31. decembra ove godine. Pomoći ćemo tako građanima, ali samim time i privredi. Nadam se da ćemo ovime motivirati građane da posjete sve ljepote Bosne i Hercegovine”, podvukla je ona.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.