Počelo je: Rudari iz cijele Federacije krenuli prema zgradi Vlade!

Rudari iz cijele Federacije FBiH krenuli su prema zgradi Vlade FBiH.

Kako je jučer i najavljeno očekuje sa da će prvomajskom protestu prisustvovati oko 500 rudara. Oni traže da se njihova prava ispoštuju i da dobiju usaglašen kolektivni ugovor.

Ove godine rudari se okupljaju pod sloganom „Dostojanstven kolektivni ugovor za rudarstvo u FBiH“.

Protestna šetnja završit će kod upravne zgrade „Elektroprivrede BiH“, tako da će rudari iskoristiti priliku da, povodom Međunarodnog praznika rada, još jednom kažu šta očekuju i na čemu insistiraju.

Kako je za “Avaz” kazao predsjednik Sindikata Sinan Husić očekuju da se ovim protestima ispune njihovi zahtjevi vezani za kolektivni ugovor.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudnika u FBiH, kazao je za portal “Avaza” da današnjim protestima očekuje da se ostvari pozitivan efekat na tok pregovaračkog procesa na kome se usaglašava kolektivni ugovor.

– Očekujemo ono što smo i planirali, mi smo prošle godine kazali da ćemo pokušati ovo prvomajsko okupljanje radnika rudnika u FBiH učiniti tradicionalnim.

Dananašnji slogan je “Dostojanstven kolektivni ugovor za radnike u oblasti rudarstva u FBiH” i očekujem da će predstavnici sindikata iz više rudnika poslati jasne poruke kako predstavnicima vlasti u FBiH, tako i poslodavcima u Elektroprivredi BiH.

I svakako očekujem da ovaj prvomajski skup radnika rudnika bude jedan pozitivan efekat na tok pregovaračkog procesa na kome se usaglašava kolektivni ugovor.

Ja sam siguran da ćemo u narednih par dana u skaldu sa odlukama svih organa i tijela sindikata u rudnicima uglja u FBiH uz ogromnu podršu radnika iz svih rudnika u koje ne sumnjamo realizovati svoj cilj vezano za sadržaj kolektivnog ugovora koji će biti na snazi od 1. maja 2022. godine – rekao je Husić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.