Zuhdija Topić ispred zgrade Vlade Federacije BiH: Žalosno je da obilazite rudnike i iftarite. Kako vas nije sramota sići u rudnik…

U ime upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH, danas ispred zgrade Vlade Federacije BiH, obratio se Zuhdija Topić.

Govoreći o položaju rudara, između ostalog, prokomentarisao je i dolazak premijera FBiH Fadila Novalića na iftar sa rudarima RMU Banovići.

“Žalosno je da obilazite rudnike i iftarite. Kako vas nije sramota sići u rudnik, a ti rudari znaju da do danas niste omogućili novi kolektivni ugovor.

Sram vas i stid bilo! Jeste li pitali te rudare koliku platu imaju, kako preživljavaju kad osnovne životne namirnice i njihove cijene divljaju? A rudar kupuje samo osnovne životne namirnice. Sram vas i stid bilo”, rekao je Topić.

Podsjetimo, prije nekoliko dana premijer Federacije BiH Fadil Novalić i ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić posjetili su rudare druge smjene jame “Omazići” rudnika “Banovići” i iftarili sa njima.

Danas su se u Sarajevu okupili rudari iz Federacije BiH na Međunarodni praznik rada.

Na jednom protestnom skupu danas su prisutni radnici iz svih osam rudnika uglja u FBiH, ali i radnici Rudnika mrkog uglja Banovići koji nisu sastavni dio koncerna.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH poručio je da su rudari spremni i na pregovarački proces, ali i na svaki vid sindikalne borbe kako bi došli do dostojanstvenog kolektivnog ugovora za oblast rudarstva u Federaciji BiH.

Pored rudara, danas u Sarajevu protestuje i Sindikat metalaca.

Kompletno obraćanje rudara danas ispred Vlade FBiH ispratite u videu ispod:

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.