Pogledajte kako su zenički rudari probili policijske barikade i blokirali magistralni put M-17 i ulazak na autoput

Zenički komorati jutros su krenuli prema magistralnom putu M-17, a sada su i blokirali taj autoput nakon što su probili kordon policije.

Rudari u Zenici već nekoliko dana protestuju, a danas nešto prije podneva, tačnije oko 11:40 sati, blokirali su saobraćaj na uključno/isključnoj petlji za autoput na magistralni put M-17.

Komorati su nakon šetnje magistralnim putem stigli do kružnog toka na ulazno/izlaznom putu za autoput A1 te u potpunosti blokirali saobraćaj na magistralnom putu M-17 i isključenju Zenica jug sa autoputa.

Rudari su odlučni da će ovdje ostati dok im se ne ispune uvjeti odnosno ne deblokira račun i uplate plaće i topli obroci.

Rudari su noć iza nas proveli pod vedrim nebom, a jutros su dali još jedan rok Gradskoj upravi Zenica da riješi sa Elektroprivreda Bosne i Hercegovine i upravom RMU Zenica blokadu računa.

Od njih nisu dobili odgovor te su se odlučili na blokadu puta.

Kako javlja reporter Klix.ba sa lica mjesta, došlo je do potpunog kolapsa, rudaru su probili dvije policijske barikade uz poruke

“moja djeca nemaju šta jesti, možete me i udarati”.

Rudarima se pridružio i poslanik u NSRS-u Nebojša Vukanović, pružio podršku i rekao kako su protesti jedini način da dođe do nekih promjena.

Podsjećamo, račun rudnika je blokiran na osnovu kamata za KGZ naknadu za što je ranije plaćena glavnica, ali kamate od oko tri miliona KM nikada nisu otpisane.

Zbog toga posljednjih 18 mjeseci rudarima svaki mjesec Grad Zenica na osnovu ovih potraživanja blokira račun.

Pogledajte snimak sa lica mjesta.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.