Zenički rudari pred Gradskom upravom: Izađite napolje, ne idemo bez rješenja!

Zenički rudari danas nastavljaju radnički neposluh i proteste ispred zgrade Gradske uprave u Zenici, te upravom rudnika.

Dobili su i podršku rudara iz drugih krajeva zemlje, pa su tako u Zenici danas rudari svih šest rudnika iz koncerna Elektroprivrede BiH.

Pojedini zenički rudari štrajkaju glađu, a sve kako bi tražili svoje osnovno pravo – plaću koju nisu dobili za prethodni mjesec. Duguje im se i topli obrok za januar, a oni poručuju kako ih ne zanima blokada računa.

“Rudari iz Zenice, ni krivi ni dužni, ostaju gladni, željni da zbrinu svoje porodice, kao i svako ostali ko je zaradio koji dinar.

Stalno smo pod pritiskom da smo mi nešto krivi. Rudar nikad nije kriv ni za što, kriva je država koja je ovim ljudima dala upravljanje.

Nikome nije dobro, a svi samo sjede i pružaju deklarativnu podršku.

Zašto se niko ne pridružuje i ne digne svoj glas.

Mi pokazujemo primjerom, a svako se mora boriti za svoje što je zaradio”, naglasio je Senad Sejdić iz Rudnika Kreka – javlja N1.

Kažu – danas su došli po rješenje i neće odstupiti dok im se ne saopšti da je prihvaćen prijedlog Sindikata radnika rudnika FBiH koji je jučer predstavljen Elektroprivredi BiH, Gradskoj upravi Zenica i Rudniku mrkog uglja u Zenici.

Tvrde da bi realizacija prijedloga pokrenula proizvodnju i omogućila radnicima isplatu plata.

Pred zgradom Gradske uprave Zenice gdje su okupljeni rudari situacija je stigla do usijanja, a do trenutka objavljivanja teksta niko im se nije obratio, iako oni uzvikuju parolu ‘izađite napolje’.

Jednom od njih je i pozlilo nakon čega je intervenisala Hitna pomoć.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.