Za danas zakazani novi protesti ispred OHR-a: “Povlačenje odluke ili smjena Schmidta”

Ispred zgrade OHR-a u Sarajevu danas će ponovo biti održani protesti zbog nametanja izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, koje je u izbornom danu nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Proteste organizira neformalna grupa građana, a početak je planiran u 17 sati.

U objavi na društvenim mrežama kratko su i poručili – Ili povlačenje odluka ili smjena Schmidta.

U obrazloženju navode kako će zahtijevati od visokog predstavnika Christiana Schmidta da primi građane i organizatore na sastanak.

“Imamo pravo i mehanizam za tvoju smjenu postoji. Ukoliko je potrebno obratit ćemo se međunarodnoj zajednici i tražiti od Evropskog Parlamenta, Brisela, Strazbura, Berlina tvoju smjenu.

S tvojom smjenom odlaze i tvoje odluke jer ti s takvim odlaskom nisi otišao s krajem mandata već smijenjen, što znači da nisi bio dobar pa si smijenjen i da su tvoje odluke manipulatorske i štetne i da ih nećemo prihvatiti”, poručili su Schmidtu organizatori na društvenim mrežama.

Poručili su kako će ovo okupljanje biti bez političkih faktora i pokušaja da se od protesta napravi predizborni skup.

“Svi moraju shvatiti da je ovo stavljanje u rezervat najmnogobrojnijeg naroda koji je jedini ginuo da bi državu sačuvao, nemoguće.

Nećemo dozvoliti nikakvim lobijima bilo čijih interesa da se Bosnom igra i donose odluke koje nemaju smisla i koje su diskriminirajuće po jedna narod”, naveo je Nihad Aličković, jedan od organizatora protesta.

Protesti su ranije održani 25. jula, kao i 7. septembra kada su građani Schmidtu poručili da je “dosta bilo ponižavanja i podjela” te krajem jula kada su na stotine građana blokirali saobraćajnicu ispred OHR-a protiveći se etničkom konceptu Izbornog zakona.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.