Vapaj rudara iz Sarajeva: “Ne želimo opteretiti građane, ali ne možemo biti robovi”

Nekoliko stotina rudara stiglo je jutros u Sarajevo kako bi, simbolično, na Međunarodni praznik rada – Prvi maj tražili da se poboljšaju uslovi rada i da dobiju usaglašen kolektivni ugovor.

Prvomajska šetnja krenula je sa platoa Željezničke stanice u Sarajevu, prolazi pored zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i završava kod upravne zgrade Elektroprivrede BiH.

Predsjednik Sindikata rudara Federacije BiH Sinan Husić rekao je da prvi put, možda i nakon više od deset godina, na jednom protestu su prisutni radnici iz svih osam rudnika uglja iz bh. entiteta FBiH.

“Zadovoljstvo nam je da su danas sa radnicima rudnika uglja iz sastava koncerna i radnici Rudnika mrkog uglja Banovići koji nisu sastavni dio koncerna”, istakao je Husić.

Kako je kazao, pokušat će prvomajsko okupljanje radnika iz rudnika uglja u Federaciji BiH učiniti tradicionalnim.

“Hoćemo da vjerujemo”

“Bitno je kazati da mi pravno gledano od danas nemamo usaglašen i utvrđen kolektivni ugovor za oblast rudarstva u Federaciji BiH koji je u primjeni.

Međutim, želimo kazati i da nismo nervozni zbog toga, potpuno svjesni smo kapaciteta sa kojima raspolažemo, sopstvenih mogućnosti.

Hoćemo da vjerujemo da postoji kapacitet da najkasnije do 20. maja kroz pregovarački proces se usaglasi i utvrdi sadržaj novog kolektivnog ugovora koji će biti u primjeni od 1. maja 2022. godine”, pojasnio je Husić – prenosi Anadolija.

Poručio je da su spremni i na pregovarački proces i na svaki vid sindikalne borbe kako bi došli do dostojanstvenog kolektivnog ugovora za oblast rudarstva u FBiH.

Mehmed Hasanović iz Sindikalne organizacija Rudnika mrkog uglja Banovići, kazao je da su danas u glavnom gradu Bosne i Hercegovine zbog mirne protestne šetnje.

“Da ukažemo na nepoštivanje radničkih prava, na omalovažavanje radnika, pogotovo koji rade u rudarstvu. Tražimo da svi zajedno, svi sindikati, da isposlujemo kvalitetan kolektivni ugovor koji će omogućiti, ako ništa, barem da nam narod ne odlazi. Ovako, sve ide ka gašenju rudnika”, naglasio je Hasanović.

Admir Selimović u Rudniku Breza radi već 19 godina.

“Danas smo ovdje kako bismo obilježili 1. maj. Rudari se već tradicionalno okupljaju ovdje kako bi mirnom protestnom šetnjom skrenuli pažnju na stanje u rudnicima. Stanje je različito od rudnika do rudnika. U nekim rudnicima, rudari rade mehanizovano, a u nekim rade u nehumanim uslovima kao prije 100 godina, ugalj kopaju krampama i lopatama”, poručio je Selimović.

“Ne želimo opteretiti našu privredu, ni naše građane, ni penzionere, ali…”

Bahrudin Bišić, predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika mrkog uglja “Abid Lolić” Bila – Travnik, rekao je da su donijeli odluku da će tradicionalno Prvi maj, bez obzira na stanje, obilježavati ovako i na ovaj način.

“Danas je ovdje 50 rudara iz ovog rudnika. Generalno, položaj rudara danas je isti kao i za vrijeme Husinske bune. Ne želimo opteretiti našu privredu, ni naše građane, ni penzionere, ali ne možemo ni mi biti robovi lošeg upravljanja”, istakao je Bišić.

Abdel Fazlić u Rudniku mrkog uglja u Kaknju radi već 23 godine.

“Tu smo da izrazimo nezadovoljstvo odnosom vlasti prema rudarima u Bosni i Hercegovini. Poručujemo im da želimo isti kolektivni ugovor kao i Elektroprivreda BiH”, rekao je Fazlić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.