Mirko Šarović burno reagovao nakon intervjua Milorada Dodika za britanski Guardian: “On je politički dezorijentisan!”

Izjava Milorada Dodika za britanski Guardian da će se u slučaju sankcija Zapada okrenuti Rusiji i Kini govori o njegovoj potpunoj političkoj dezorijentisanosti, smatra predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

– Nikada nijedan funkcioner SDS-a koji je bio pod sankcijama, a koje sam i lično podnio, nije ispred sebe stavljao interes Republike Srpske i svog naroda, bez obzira koliko su te sankcije bile nepravedne i neprimjerene. Svi smo mi te sankcije podnosili dostojanstveno, za razliku od Dodika koji se poistovjećuje sa Republikom Srpskom i njenu sudbinu vezuje za svoju – naglasio je Šarović.

Dodao je kako Dodikova politika očigledno nije rezultat nikakvog političkog ubjeđenja ili realne procjene općeg interesa naroda, nego isključivo politika revanšizma i lične pozicije za koju je spreman da sve žrtvuje, saopćeno je iz SDS-a.

Šarović posebno istače činjenicu da “u ovom momentu niko od velikih sila i garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma ne dovodi u pitanje Dejtonski mirovni sporazum i poziciju Republike Srpske, iako mi u Srpskoj demokratskoj stranci cijenimo da će tih pokušaja biti i da na njih treba dati dobar i pametan odgovor”.

– Ovo što Dodik radi nije dobar odgovor i realan nacionalni interes. Rješenje nije u konfrontaciji ni sa SAD-om ni sa Evropskom unijom, u šta nas on uvodi, rizikujući da Srbi i Republika Srpska postanu politički slučaj za velike sile kojim će se oni baviti na ovaj ili onaj način. Nama je potrebna politika izbalansiranih odnosa i sa Istokom i sa Zapadom, a prije svega garanata potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma – naglasio je Šarović.

Leave your vote

-1 points
Upvote Downvote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.