Mirko Šarović “otvorio karte”: “Milorad Dodik bi mogao dobiti sankcije, ali veća je opasnost da ih dobije RS”

Posljednje Vijesti

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović za N1 je kazao da ulazimo u jedan kritičan trenutak, te da ono što je najgore je da se čuju izjave samo jednog čovjeka.

“Dodik sam vodi igru o takvim važnim stvarima i nedopustivo je da se tako događa. Retorika ovakva, i na koji način se iznosi je loša, pogubna, opasna i mislim da to nije pravi put. Ako ima mogućnosti da se nešto desi, hajde da idemo, a u to da ideš sam, to sam ne možeš nositi”, istaknuo je.

Može li opozicija biti glas razuma, upitao ga je voditelj Boris Brezo.

“Glas razuma će sigurno biti. Da li će uspjeti da spriječi Dodika, to će se već vidjeti, ali glas razuma i rekao bih i normalan pogled na te stvari”, naveo je.

Kazao je i da nije tajna kako razmišljaju građani RS.

“Da ih pitate jesu li za nezavisnost RS, većina bi bila za takvo nešto, ali postoji neka druga i treća strana koja gleda drugačije i neke stvari koliko bile priželjkivane one nisu realne”, istaknuo je.

U programu N1 je, danas, po prvi put, kako je rekao, pričao kakav je zahtjev imao dok je bio član Predsjedništva BiH.

“Kad su oni prenosili nadležnosti na nivo BiH, Dodik, ja sam bio u zatvoru. A prije tog zakona bio sam kod Ashdowna, pa me odveo u jednu prostoriju i rekao: “Gospodine Šaroviću, ne morate odstupiti sa mjesta člana Predsjedništva BiH, nećete imati nikakve sankcije. Vi samo treba da potpišete da ministarstvo odbrane i vojska prelaze na nivo BiH”. Ja sam to odbio i znao sam koju ću sudbinu da imam. I radi ovih mlađih generacija, ali su ovi neki drugi potpisali i digli ruke za takvo nešto. Nije jednostavno, ja bih volio da vratimo izvorne dejtonske nadležnosti”, istaknuo je.

Mogući scenarij

Može li međunarodna zajednica se ujediniti i sankcionirati Dodika i tu retoriku?

“O tome se sve više govori i to nije nemogući scenarij. Pogotovo što Dodik traži i provocira takvu jednu situaciju. Za mene je mnogo veća opasnost ukoliko Republika Srpska dobije snakcije”, naglasio je.

Ukoliko se to desi, istaknuo je, lično će biti toliko glasan da će da prozove one koji su krivi ukoliko RS dobije bilo kakve sankcije.

Leave your vote